Fraude internetgeld stabiel

Foto Lex van Lieshout / ANP

De schade die is ontstaan door fraude met internetbankieren en pinnen is vorig jaar, ondanks de sterke groei van elektronische betaalmethoden, nagenoeg gelijk gebleven aan 2014. Exclusief een groot incident in 2015 zou de schadepost 6 procent lager zijn uitgevallen. Dat maakte Betaalvereniging Nederland maandag bekend in zijn jaarverslag.

De totale strop kwam vorig jaar op 17,9 miljoen euro in vergelijking met het historisch lage niveau van 17,3 miljoen euro in 2014. De fraude, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en burgers vragen hun pas op te sturen, resulteerde in een schade van 1,7 miljoen euro.

Vorig jaar vonden er in Nederland ongeveer 1,5 miljard transacties plaats via internetbankieren met een totale waarde van circa 4.900 miljard euro. De schadepost bij deze betaalmethode bedroeg 3,7 miljoen euro, ofwel 0,0001 procent van de transactieomzet. (ANP)