Italië rolt bende van 38 mensensmokkelaars op

De groep bestaande uit 25 Eritreeërs, 12 Ethiopiërs en 1 Italiaan gebruikte cosmeticawinkels als dekmantel.

De Italiaanse kustwacht redt dagelijks vluchtelingen op de Middellandse Zee. Deze foto is gemaakt op 13 mei 2016.
De Italiaanse kustwacht redt dagelijks vluchtelingen op de Middellandse Zee. Deze foto is gemaakt op 13 mei 2016. Foto Antonio Parrinello / Reuters

Een bende van 38 mensensmokkelaars is maandag door de Italiaanse autoriteiten opgerold. De groep bestaande uit 25 Eritreeërs, 12 Ethiopiërs en 1 Italiaan gebruikte cosmeticawinkels als dekmantel voor hun illegale praktijken, zo schrijft persbureau AP.

Het geld dat vluchtelingen betaalden aan de mensensmokkelaars, om de oversteek naar Italië te maken, werd ondergebracht in twee schoonheidssalons in Rome en Sicilië. De politie nam uit beide salons in totaal meer dan 526.000 euro en 25.000 dollar in beslag. Ook werd een notitieblok aangetroffen met namen en telefoonnummers van handlangers van de bende.

Vanuit de cosmeticawinkels werden ook schijnhuwelijken gesloten en drugstransporten gecoördineerd.

Vluchtelingenstroom

Hoewel het aantal migranten dat via Griekenland Europa probeert te bereiken sinds de Turkije-deal sterk is teruggelopen, is het aantal vluchtelingen dat via Italië Europa bereikt nog niet teruggedrongen. Sinds begin dit jaar zijn er volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 56.000 bootvluchtelingen het land binnengekomen. Een daling van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste bootvluchtelingen die Italië bereiken hebben de Nigeriaanse, Eritrese of Gambiaanse nationaliteit.

Momenteel leven er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Italië meer dan 125.000 vluchtelingen in de noodopvang in het land.