Israël kondigt uitbreiding nederzetting aan

Afgelopen week vonden meerdere aanslagen plaats in Joodse nederzettingen.

De Joodse nederzetting Maale Adumim in 2009.
De Joodse nederzetting Maale Adumim in 2009. Foto Ahmad Gharabli/AFP Photo

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de uitbreiding van een nederzetting in de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd, zo meldt AFP. In de nederzetting Maale Adumin, ten oosten van Jeruzalem, mogen 560 huizen bijgebouwd worden.

Represaille

Hoewel uitbreidingen van nederzettingen vaker voorkomen, is deze aangekondigde uitbreiding opmerkelijk volgens NRC-correspondent Derk Walters. Volgens hem gebruikt Israël deze uitbreiding als een represaillemaatregel voor de recente Palestijnse aanslagen, waarvan de moord op een dertienjarig meisje in Hebron er één was.

Walters zegt dat uitbreidingen van nederzettingen altijd omstreden zijn en meestal leiden tot internationale veroordeling. De heersende internationale opinie is dat Israël met het uitbreiden van nederzettingen de tweestatenoplossing verder in gevaar brengt.