Helaas voor de Europeanen

Dieselschandaal Europese Volkswagenbezitters krijgen minder geld dan de Amerikaanse.

In de VS zijn ze nou eenmaal strenger, zei bestuursvoorzitter Matthias Müller. Foto AFP

Volkswagen heeft het geld niet om Europese bezitters van ‘sjoemeldiesels’ net zo royaal te compenseren als Amerikaanse bezitters. „Volkswagen is een gezond bedrijf”, zei bestuursvoorzitter Matthias Müller zondag in een interview in de Duitse krant Die Welt am Sonntag, „maar je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat zo’n vergoeding ook voor Volkswagen overweldigend zou zijn.”

Vorige week schikte de autofabrikant voor 15 miljard dollar (ruim 13,5 miljard euro) met Amerikaanse autoriteiten en autobezitters wegens de fraude met de uitstoot van dieselauto’s. De 475.000 Amerikaanse bezitters kunnen straks kiezen om hun auto te laten repareren of terug te laten kopen. Vergoedingen kunnen oplopen tot 10.000 dollar per auto.

Veel Europese bezitters vinden dat de waarde van hun auto ook is verminderd, maar zij krijgen niets. Inmiddels lopen al diverse massaclaims van bezitters. Maar in het interview zei Müller dat de juridische situatie in Europa niet vergelijkbaar is met die in de VS. De VS hebben strengere uitstootnormen en daarom kost het aanpassen van auto’s om ze alsnog binnen die normen te krijgen meer. Bovendien is een vergelijkbare schikking, maar dan voor 8,5 miljoen Europese auto’s, te duur. Müller zegt dit ook tegen eurocommissaris Bienkowska (Industrie) te hebben gezegd. Zij hamert op dezelfde compensatie.