Sarkozy op weg naar presidentschap

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft zaterdag aangekondigd dat hij stopt als partijvoorzitter van De Republikeinen. Deze stap neemt hij zodat hij zich opnieuw kandidaat kan stellen voor het presidentschap van Frankrijk, zou hij hebben bevestigd aan persbureau AP en de Britse krant The Guardian.

Als partijleider mag Sarkozy zich niet verkiesbaar stellen voor het presidentschap. Franse media zijn minder stellig over Sarkozy’s bedoelingen: volgens Le Monde kan het een opmaat zijn voor een kandidatuur, maar is het nog te vroeg om hier een definitieve conclusie over te trekken.

Als Sarkozy zich inderdaad in de strijd mengt, dan is het nog lang niet zeker of hij daadwerkelijk de kandidaat wordt voor zijn partij. Hij moet in de voorverkiezingen eerst nog dertien andere kandidaten binnen De Republikeinen zien te verslaan, onder wie de populaire voormalig premier Alain Juppé. „De naderende voorverkiezingen worden een strijd tussen sterke persoonlijkheden”, zei hij bij de partijbijeenkomst. „Wanneer rechts ten strijde strekt, heeft het een front aan de linkerkant en een front aan de extreem-rechtse kant. Daarom is het onacceptabel dat we elkaar zouden aanvallen.”

De Fransen kiezen in april een nieuwe president. De uiteindelijke kandidaat voor De Republikeinen moet het gaan opnemen tegen onder meer Marine Le Pen, van het rechtspopulistische Front National, en een kandidaat van de Socialistische Partij, waarschijnlijk Hollande. Sarkozy was president van Frankijk van 2007 tot en met 2012. (NRC)