Eindelijk gele trui voor topsprinters

Dit weekend mochten Mark Cavendish en Peter Sagan voor het eerst in hun carrière de gele trui aantrekken. „Zeer speciaal.”

Handenvol sprintzeges, groene truien, klassiekers en zelfs de regenboogtrui van de wereldkampioen. Maar in de gele leiderstrui van de Tour reden Mark Cavendish en Peter Sagan hun hele loopbaan nog nooit. „Niets in de wielersport is zo legendarisch als de gele trui”, sprak Cavendish, nadat hij zaterdag op Utah Beach de eerste rit had gewonnen en voor het eerst le maillot jaune mocht aantrekken. „Zeer speciaal”, vond ook Sagan, die zondag in Cherbourg-en-Cotentin de tweede rit won en het geel van Cavendish overnam.

De Slowaakse wereldkampioen vierde de winst al eens met een wheelie op de eindstreep, zoals in Gent-Wevelgem van 2013. Hij imiteerde in de Tour de handgebaren van de sprintende Forrest Gump uit de gelijknamige film. Maar zo ingetogen als dit keer reageerde hij nog nooit. „Ik wist niet dat ik had gewonnen”, verklaarde Sagan nadat hij in de eindsprint tegen een heuvel van de derde categorie de Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Alejandro Valverde achter zich had gehouden. „Ik dacht dat twee man uit de ontsnapping nog steeds voorop waren en dat zij om de winst hadden gestreden.” Pas na de finish hoorde hij van een verzorger dat Jasper Stuyven de laatste van de vier vroege vluchters was, die op 500 meter voor het einde werd ingelopen.

Hoe anders reageerde een dag eerder Cavendish op zijn sprintzege en eerste gele trui. „Phenomenal”, stamelde de ‘Manxman’ na zijn 27ste ritzege in tien jaar Tour. Tot twee keer toe had de beste sprinter van zijn generatie de afgelopen jaren een uitgelezen kans op geel gemist. In 2013, zijn eerste jaar in dienst van het sterrenensemble van Quickstep, ging het in de eerste rit op Corsica mis door een valpartij buiten zijn schuld. Revanche in 2014? ‘Thuis’ in Harrogate viel hij nu zelf. Tot twee keer toe ging het eerste geel naar zijn grote concurrent Marcel Kittel, die ook nog eens beide keren vier etappes won. Manager Patrick Lefevere gaf dit seizoen de voorkeur aan de Duitse sprinter boven Cav, die naar het Afrikaanse Dimension Data vertrok. En nu direct revanche nam met een ritzege plus geel. „Dit maakt me emotioneel.”

Cavendish en Sagan de winnaars, Alberto Contador de verliezer van het eerste weekeinde. De Spaanse favoriet viel zaterdag hard op zijn schouder en lag een dag later opnieuw gedesillusioneerd op de grond. Bijna een minuut staat hij al achter. Alleen Richie Porte verloor door pech nog meer: 1.59 minuut bedraagt zijn achterstand op geletruidrager Sagan.