Dodenaantal bomaanslag Bagdad loopt op

De schattingen van het dodenaantal van lopen uiteen van minimaal 142 volgens AP naar 213 volgens AFP.

Inwoners van Bagdad steken kaarsjes aan voor de slachtoffers van de bomaanslag in de wijk Karada.
Inwoners van Bagdad steken kaarsjes aan voor de slachtoffers van de bomaanslag in de wijk Karada. Foto: Hadi Mizban / AP

Het dodenaantal van de bomaanslag in Bagdad in de nacht van zaterdag op zondag loopt op. De schattingen van het dodenaantal van de verschillende persbureaus lopen uiteen. AP baseert zich op cijfers van de Iraakse autoriteiten en spreekt van minimaal 142 doden. AFP maakt een schatting van 213 doden op basis van een rapport. Er raakten volgens AP minimaal 185 mensen gewond, AFP spreekt van meer dan tweehonderd gewonden. Het is bloedigste aanslag tot dusver dit jaar in Irak.

IS liet zondagochtend in de wijk Karrada een bom tot ontploffing brengen in een populaire winkelstraat vlak bij een restaurant. De bom was verstopt in een vrachtwagen. Op het moment van de ontploffing waren veel mensen op de been om na het breken van het vasten buitenshuis te gaan eten of inkopen te doen. In de wijk wonen veel shi’ieten. Kort na de aanslag vielen in het noorden van Bagdad vijf doden bij een kleinere explosie.

De bomaanslag vond plaats een week na de verdrijving van IS uit de Iraakse stad Falluja. Zondag bracht de Iraakse premier Haider al-Abadi een bezoek aan de wijk waar hij werd uitgejouwd door een boze menigte. Inwoners van de stad zijn boos dat de regering niet kan zorgen voor veiligheid van haar inwoners.