Kanker: biografie van een sluipmoordenaar NPO 2, 22.55-23.55u.

Deze documentaireserie is gebaseerd op het boek De keizer aller ziektes (The Emperor of All Maladies), waarvoor oncoloog en schrijver Siddhartha Mukherjee in 2011 een Pulitzer Prize kreeg. Daarin beschrijft hij de vierduizend jaar oude medische strijd tegen kanker, van de eerste beschrijvingen van de ziekte op een papyrusrol in de Egyptische oudheid tot de moderne technieken. De serie van Barak Goodman en de Amerikaanse publieke zender PBS combineert dat historische aspect met portretten van patiënten en een verslag van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken. De reeks begint met een samenvatting van de eeuwenlange zoektocht naar een remedie. Daarbij is er vooral aandacht voor Sidney Farber, die eind jaren veertig met zijn onderzoek het tijdperk van de chemotherapie inluidde. Hij begon met chemotherapie bij kinderen met leukemie. Meer dan een halve eeuw na zijn eerste studies hebben kinderen een kans van bijna 90 procent om leukemie te overleven. De overige delen, onder meer over de meest veelbelovende nieuwe inzichten, zijn op 11 en 18 juli te zien.