Chris Evans stopt als presentator Top Gear

De kijkcijfers van het Britse autoprogramma waren tot een dieptepunt gezakt.

Links co-presentator Matt LeBlanc, rechts presentator Chris Evans
Links co-presentator Matt LeBlanc, rechts presentator Chris Evans AP / Mark Yeoman

Hij had een contract voor drie jaar getekend, maar Chris Evans stopt na één seizoen al als presentator van Top Gear. De beslissing van de radiopresentator kwam nadat het kijkcijferaantal een nieuw dieptepunt bereikte: naar de laatste aflevering zondagavond keken 1,9 miljoen mensen.

Evans gaat zich weer richten op zijn populaire ochtendprogramma bij BBC Radio 2. Hij schrijft op Twitter:

Twitter avatar achrisevans Chris Evans Stepping down from Top Gear. Gave it my best shot but sometimes that’s not enough. The team are beyond brilliant, I wish them all the best.

Het gaat niet goed met de wereldberoemde Britse autoshow sinds het vertrek van Jeremy Clarkson. De populaire presentator werd na 22 seizoenen ontslagen vanwege het slaan van een producer. Clarkson vertrok naar betaalkanaal Amazon Prime om een nieuw autoprogramma te maken. Daarbij nam hij een groot deel van het team mee, waaronder zijn twee co-presentatoren Richard Hammond en James May.

Voor het nieuwe seizoen nam BBC zich voor het programma te hervormen. De Britse pers oordeelde hard over het resultaat. Over de eerste aflevering van het nieuwe seizoen in mei hield The Guardian een liveblog bij, dat veelbetekenend eindigde met “That wasn’t very good, was it?”.

Bekijk een trailer van het nieuwe seizoen. De tekst gaat verder onder de video.

In Britse media werd afgelopen weken bericht over een groeiende spanning tussen de presentator Evans en zijn co-hosts, onder wie Friends-acteur Matt LeBlanc. The Sun had bijna dagelijks iets negatiefs te melden over Evans, zondag kwam de tabloid met aantijgingen over het seksueel misbruiken van een collega door Evans in de jaren negentig. Evans sprak van een “heksenjacht” op hem.

The Guardian meent dat de BBC wel in gesprek is met LeBlanc voor een nieuw seizoen. Het programma is niet onbelangrijk voor de omroep; Top Gear wordt in ongeveer 170 landen verkocht.