Brexit-aanjager Farage ‘slaagt in politieke ambitie’ en stapt op

Nigel Farage, partijleider van de UK Independence Party, en aanjager van het Brexit-referendum, stapt op als partijleider. Dat maakte hij vanochtend bekend. Hij blijft – zolang de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nog niet formeel is - wel Europarlementariër.

Farage zegt in een e-mail aan zijn achterban dat zijn „politieke ambitie” is geslaagd: „Ik deed aan deze strijd mee omdat ik vond dat we een natie moeten zijn die zichzelf regeerde, niet omdat ik een carrièrepoliticus was.”

Daarmee zijn de voormannen van beide pro-Brexit-campagnegroepen – Boris Johnson en Nigel Farage – verdwenen. De kansen van de derde voorman, Michael Gove, minister van Justitie, om David Cameron op te volgen als premier, lijken steeds kleiner. Hem wordt verweten dat hij zowel Cameron als Johnson de politieke doodsteek gaf.

Farage waarschuwde Brexit-stemmers in een toespraak vanochtend dat zij weliswaar het referendum hebben gewonnen, maar dat hij „minder zeker is van welk akkoord we krijgen”. „We hebben een nieuwe premier nodig, die ons niet verraadt.” Hij doelde daarmee op de terugtrekkende bewegingen die sommige Conservatieve politici maken over beperking van vrij verkeer van personen en behoud van toegang tot de interne markt.

Door het opstappen van Farage zal ook bij deze Britse politieke partij een machtsstrijd losbarsten. Al sinds de verkiezingen vorig jaar was er een duidelijke tweestrijd tussen Farage en zijn getrouwen enerzijds en het enige UKIP-Lagerhuislid, Douglas Carswell en voormalig vicevoorzitter van de partij Suzanne Evans anderzijds.

De laatsten keerden zich tegen de anti-immigratieretoriek van Farage. Carwell had tijdens de referendumcampagne hevige kritiek op de poster van een rij vluchtelingen met daarover het woord ‘breekpunt’. Hij noemde het „fundamenteel fout”, en zei dat „boos nativisme” geen verkiezingen won. Carswell twitterde vanochtend een smiley in reactie op het vertrek van Farage.

Het is de tweede keer dat Farage opstapt. Ook na de Lagerhuisverkiezingen van vorig jaar, toen hij opnieuw geen zetel wist te behalen, kondigde hij zijn vertrek aan. Daar kwam hij een paar dagen later op terug. Nu zegt hij bij zijn besluit te blijven.