Autobom Bagdad: 125 doden

De ravage in een winkel- annex kantorencomplex in Bagdad na de ontploffing van een autobom. Een hulpverlener zoekt naar eventuele achterblijvers.
De ravage in een winkel- annex kantorencomplex in Bagdad na de ontploffing van een autobom. Een hulpverlener zoekt naar eventuele achterblijvers. Foto Hadi Misban/AP

Een week na de verdrijving van Islamitische Staat (IS) uit de Iraakse stad Falluja heeft de sunnitische terreurgroep teruggeslagen met de bloedigste aanslag tot dusver dit jaar in Irak. In de hoofdstad Bagdad vonden zaterdagavond laat mogelijk 120 mensen de dood toen een in een vrachtwagen verstopte bom tot ontploffing werd gebracht in de wijk Karrada. Daar wonen veel shi’ieten. In het noorden van Bagdad vielen later vijf doden bij een kleinere aanslag, ook in een shi’itische buurt.

De autobom in de wijk Karrada werd tot ontploffing gebracht in een populaire winkelstraat, vlakbij een restaurant. Dat gebeurde vlak na het breken van het vasten; er waren veel mensen op de been om buitenshuis te gaan eten of om inkopen te doen. Verschillende winkels in de straat vlogen in brand.

Volgens SITE Intelligence Group, een groep die het online verkeer van jihadisten in de gaten houdt, heeft IS de verantwoordelijkheid en was het de bedoeling veel shi’ieten te treffen. Eerder dit jaar kondigde IS al aanslagen aan in de vastenmaand ramadan. Toen de Iraakse premier Haider al-Abadi en enkele parlementsleden enkele uren na de aanslag naar de getroffen plek gingen, werden ze opgewacht door een boze menigte. Hun auto’s werden bekogeld. De politici wordt verweten geen veiligheid te bieden. (Reuters)