Turks hulpschip aangekomen in Israël

Het is het eerste hulptransport sinds Israël en Turkije dinsdag een verzoekingsakkoord ondertekenden.

De Lady Leyla komt aan bij de haven in Israël.
De Lady Leyla komt aan bij de haven in Israël. Jack Guez / AFP

Een Turks schip met 10.000 ton aan hulpgoederen voor Palestijnen in de Gazastrook is zondag aangekomen in de Israëlische havenplaats Ashdod. Dat meldt persbureau AP. Het schip, de Lady Leyla, bracht onder meer voedsel, kleren, schoenen en speelgoed. Het is het eerste hulptransport sinds Israël en Turkije dinsdag een verzoekingsakkoord ondertekenden na zes jaar van ijzige koelte.

De landen, die eerder een prima verhouding hadden, kregen ruzie na de bestorming van het schip Mavi Marmara door Israëlische commando’s. Dat schip was met hulpgoederen onderweg naar Gaza. Bij de bestorming kwamen tien Turkse activisten om het leven. Volgens Israël handelden de militairen uit noodweer, omdat ze werden aangevallen. Maar Turkije was woedend. Het land trok zijn ambassadeur terug uit Israël, zegde de militaire samenwerking op en wees de Israëlische ambassadeur uit.

Verzoeningsovereenkomst is compromis

De verzoeningsovereenkomst van afgelopen week is een compromis. De twee landen leggen die op hun eigen wijze uit. Volgens Turkije wordt de blokkade van de Gazastrook min of meer beëindigd, omdat het land weer humanitaire hulp mag leveren. Israël houdt echter vol dat de blokkade juist wordt gehandhaafd. Turkse hulpgoederen mogen alleen via de Israëlische haven Ashdod worden aangevoerd, zodat Israël kan controleren wat voor goederen de Gazastrook binnenkomen.

Turkije en Israël spraken in hun verzoeningsakkoord ook af dat Turkije ervoor zal zorgen dat er geen claims kunnen worden ingediend tegen de Israëlische militairen die de Mavi Marmara bestormden en dat Israël op zijn beurt 20 miljoen dollar zal overmaken naar nabestaanden van de slachtoffers.