Duivelshoorntjes, maar geen gevaar te bekennen op Sensation

Het dancefeest is zaterdagavond rustig verlopen. Wegens een eerder binnengekregen “signaal” waren er extra controles.

Rond de ArenA werden extra veiligheidscontroles uitgevoerd tijdens het dancefeest Sensation.
Rond de ArenA werden extra veiligheidscontroles uitgevoerd tijdens het dancefeest Sensation. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Zo rustig heeft hij het nog niet eerder meegemaakt. Of nou ja, rustig. “Bedeesd”, corrigeert Dirk (53) zichzelf. En hij staat hier toch al zeker tien jaar. Hotdogs, broodjes hamburger voor 3,50 euro. Vanuit zijn kraam kijkt hij zo tegen de ingang van de Amsterdam Arena aan, een lange rij in zwart gehulde mensen slingert kalmpjes voor hem langs. Leren broeken, engelenvleugels. Normaal komt zijn dochter van achttien hem op dit soort avonden een handje helpen. Wel zo gezellig. En bij een feest als Sensation kijk je toch je ogen uit. Dit keer niet. Blijf maar thuis, heeft hij gezegd.“Je weet het nooit, hè?”

Maandag was daar opeens de waarschuwing. Over een “signaal” dat de gemeente Amsterdam had binnengekregen met betrekking tot Sensation, het dancefeest dat dit weekend zijn zestiende editie in de Arena beleefde. Een signaal dat “past binnen het landelijke dreigingsbeeld”. Er worden extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd: feestgangers worden gefouilleerd, het gebied rondom de Arena wordt extra gecontroleerd en het transferium onder de ArenA wordt afgesloten voor auto’s. Oh, en er mogen geen grote tassen mee naar binnen.

Iets ongemakkelijks

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid benadrukt nog dat er geen aanwijzingen voor een aanslag zijn. Toch hangt er sindsdien iets ongemakkelijks rond Sensation. Een gevoel dat wordt versterkt door het bloedbad dat zelfmoordterroristen een dag later aanrichten op de luchthaven Atatürk in Istanbul.

De vijfendertigduizend mensen die zich door die berichten niet laten afschrikken en zaterdagavond gewoon naar de Arena afreizen, klaar om zich te verliezen in lichtshows en pompende muziek, moeten eerst wel door een stukje koude realiteit. In de stationshal, op het plein, op de loopbruggen; overal patrouilleren zwaarbewapende agenten. Gewaarschuwd voor de extra controles en daardoor lange rijen, stroomt het plein al vroeg vol. Beteuterd praat een man met een grote laptoptas in de hand met een beveiliger. Nee, die mag echt niet mee naar binnen.

“Natuurlijk denk je erover na”, zegt Sanne Jansma (28) uit Haarlem terwijl ze richting de ingang schuifelt. Duivelshoorntjes steken uit haar rode haren. Ze zijn hier met zijn tienen. In hun Whatsappgroep gingen er deze week de nodige berichten over heen en weer. Conclusie: gewoon gaan. “Ik heb mijn moeder vanavond wel nog even gebeld”, zegt Billie van der Linden (25). “Om te zeggen dat ik van haar houd. En dat als er iets gebeurt, nou ja, ehh.” Ze lacht, kijkt naar de agent die een paar meter verder staat.

“Ik ben wel blij als ik eenmaal binnen sta.”

Ze is niet de enige in de rij die zich bij al dat wapenvertoon wat ongemakkelijk voelt. Maar hé, alles voor de veiligheid. Eenmaal door de draaideuren worden de lachen uitbundiger, de grappen harder. Buiten blijft het opvallend rustig. Hotdogverkoper Dirk kijkt er vanachter zijn toonbank naar, een schuin oog gericht op het televisiescherm naast hem. Onder politiebegeleiding heeft hij zijn kraam naar deze plek gereden (“Dat was nieuw”). Overdreven? Hij haalt zijn schouders op, terwijl links van hem Jonas Hector Duitsland naar de halve finale van het EK trapt. Je weet het niet.