Sarkozy legt partijvoorzitterschap Republikeinen neer

Volgens verschillende media is dit een opmaat naar kandidaatstelling voor het Franse presidentschap.

Sarkozy bevestigde zaterdag dat hij opnieuw voor het Franse presidentschap gaat. Archiefbeeld.
Sarkozy bevestigde zaterdag dat hij opnieuw voor het Franse presidentschap gaat. Archiefbeeld. Foto AP/Michel Springler

Het voormalig Franse staatshoofd Nicolas Sarkozy heeft zaterdag aangekondigd dat hij gaat stoppen als partijvoorzitter van De Republikeinen. Deze stap neemt hij zodat hij zich kandidaat kan gaan stellen voor het presidentschap van Frankrijk, zo zou hij bevestigd hebben aan persbureau AP en de Britse krant The Guardian.

Als partijleider mag Sarkozy zich namelijk niet verkiesbaar stellen als president. Franse media zijn minder stellig over Sarkozy’s bedoelingen: volgens Le Monde kan het een opmaat zijn voor een kandidatuur, maar is het nog te vroeg om hier een definitieve conclusie over te trekken.

Dertien andere kandidaten

Wel is al langer bekend dat Sarkozy een nieuw termijn als staatshoofd van Frankrijk ambieert. Mocht het waar zijn dat hij zich in de strijd gaat mengen, dan is het nog lang niet zeker of hij daadwerkelijk de kandidaat wordt voor zijn partij. Hij moet in de voorverkiezingen eerst nog dertien andere kandidaten binnen De Republikeinen zien te verslaan, onder wie de populaire voormalig premier Alain Juppé.

“De aankomende voorverkiezingen worden een strijd tussen sterke persoonlijkheden”, zei hij bij de partijbijeenkomst.

“Wanneer rechts ten strijde strekt, heeft het een front aan de linkerkant en een front aan de extreem-rechtse kant. Daarom is het onacceptabel dat we elkaar zouden aanvallen.”

De Fransen kiezen in april een nieuwe president.

Le Pen en Hollande

De uiteindelijke kandidaat voor de Republikeinen moet het gaan opnemen tegen onder meer Marine Le Pen, van het rechtspopulistische Front National, en een kandidaat van de Socialistische Partij, waarschijnlijk Hollande.

De vorige keer dat Sarkozy meedeed in de strijd om het presidentschap van Frankrijk was in 2012. Toen verloop hij van de huidige president Hollande. Sarkozy was al eens eerder de Franse president, van 2007 tot en met 2012.