Regisseur Michael Cimino (Deer Hunter) overleden

Cimino (77) won vijf Oscars met zijn film The Deer Hunter, maar kon het succes in zijn carrière niet meer oppakken na het geflopte Heaven’s Gate.

Archiefbeeld van Cimino uit 2012
Archiefbeeld van Cimino uit 2012 Foto: Gabriel Bouys / AFP

Regisseur Michael Cimino, bekend van films als The Deer Hunter en Heaven’s Gate, is zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Beverly Hills. Dat meldt persbureau AP. De politie trof hem dood in zijn woning aan nadat hij de telefoon niet meer op nam. Details over Cimino’s dood zijn niet bekendgemaakt.

Cimino’s eerste film was Thunderbolt and Lightfoot (1974) waarin Clint Eastwood en Jeff Bridges de hoofdrollen speelden. Vier jaar later kwam The Deer Hunter uit; de film die uiteindelijk het meesterwerk van Cimino zou worden en met vijf Oscars werd bekroond.

The Deer Hunter vertelt het verhaal van een klein staalarbeidersdorp in de staat Pennsylvania ten tijde van de Vietnamoorlog. De film kreeg onder meer de Oscar voor beste regie en beste film, en betekende de doorbraak van acteurs als Robert De Niro en Meryl Streep.

Hoewel er controverse bestond over de manier waarop Cimino de Noord-Vietnamezen en het spel Russisch Roulette weergaf, werd The Deer Hunter door filmcritici onthaald als de beste Amerikaanse film sinds The Godfather, die zes jaar eerder verscheen.

In reactie op het overlijden schrijft acteur Robert De Niro:

“Onze samenwerking is iets wat ik me altijd zal blijven herinneren. Hij zal worden gemist.”

De neergang na Heaven’s Gate

De carrière van Cimino raakte in het slop nadat hij de film Heaven’s Gate uitbracht - een western met Kris Kristofferson en Christopher Walken. De film kreeg vernietigende kritieken en werd een financieel drama. Volgens critici was Heaven’s het schoolvoorbeeld van wat er mis kan gaan als je artistieke regisseurs te veel macht en budget geeft.

Zoals een recensent van schreef een The New York Times het verwoordde:

“Cimino verkocht zijn ziel aan de duivel om een meesterwerk als The Deer Hunter te kunnen maken, en bij Heaven’s Gate is de duivel teruggekomen zijn deel innen.”

Na de flop werkte Cimino nog slechts sporadisch, en met weinig succes. Hij kwam te boek te staan als een eenzaam levende man in Hollywood. Hij veranderde continu van uiterlijk en beweerde allergisch te zijn voor alcohol en zonlicht.