‘Veel fouten door cosmetische basisartsen’

Er zijn vaak dure en complexe operaties nodig om te herstellen en om er weer ‘normaal’ uit te zien.

Een vrouw krijgt een cosmetische botoxbehandeling.
Een vrouw krijgt een cosmetische botoxbehandeling. Bas Czerwinski / ANP

Plastisch chirurgen luiden de noodklok over complicaties bij behandelingen door cosmetische basisartsen. 80 procent van de klinieken voor plastische chirurgie zegt elke maand wel patiënten te ontvangen met ernstige complicaties door ondeskundig handelen. Dit leidt tot flink gedupeerde patiënten, zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

In totaal leverden 77 leden van de NVPC gegevens aan. Dat is volgens de NOS zo’n zestig procent van alle leden die aan cosmetische of esthetische geneeskunde doen.

Vaak missers bij behandelingen met fillers

De vereniging zegt dat vaak dure en complexe operaties nodig zijn om te herstellen en om er weer ‘normaal’ uit te zien. Uit onderzoek van de NVPC blijkt dat het vooral regelmatig misgaat met fillers (materiaal dat in de gezichtshuid wordt aangebracht om bijvoorbeeld rimpels weg te werken), ooglidcorrecties en liposucties.

Ali Pirayeh, plastisch chirurg en bestuurslid van de NVPC, zegt dat patiënten moeten kunnen vertrouwen op goede zorg:

“Cosmetische operaties die ondeskundig en onder onveilige situaties worden uitgevoerd vormen een risico voor de patiëntveiligheid en ondermijnen daarnaast het vertrouwen van het publiek in artsen. Een verkorte cursus esthetische chirurgie kan onmogelijk de behandelaar dezelfde expertise en opleiding voor kwaliteit en veiligheid geven als een chirurgisch specialistische opleiding.”

‘Strengere en eenduidige regels nodig’

De NVPC heeft een meldpunt ingesteld om de missers bij cosmetische behandelingen te registreren. De organisatie pleit bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid en bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor strengere en eenduidige regels rond cosmetische behandelingen. De beroepsgroep zegt dat er onvoldoende sprake is van regulering als het gaat om kwaliteit van esthetische chirurgie.

De minister en de Inspectie vinden dat de sector zelf die normen moet opstellen. Met dat doel is de Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde (NSEG) opgezet. Daaraan nemen wetenschappelijke verenigingen van cosmetisch artsen, cosmetisch chirurgen, kno-artsen, oogartsen, huidartsen en kaak- en aangezichtschirurgen deel. De plastisch chirurgen zijn echter uit deze stichting gestapt.