‘Philips praat weer over verkoop Lumileds’

Eerdere poging om LED-lampendivisie te verkopen ketste af op bezwaren van de Amerikaanse overheid.

Het logo van Philips op het kantoor in Amsterdam.
Het logo van Philips op het kantoor in Amsterdam. Remko de Waal / ANP

Philips doet een nieuwe poging om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Dat zou voor het einde van dit jaar moeten gebeuren. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, schrijft de Britse krant The Sunday Times op basis van ingewijden.

Een verkoop van Lumileds voor ongeveer 2,9 miljard dollar aan het Chinese bedrijf Go Scale Capital ketste in 2015 af op bezwaren van de Amerikaanse overheid. Kennis van Lumileds wordt ook gebruikt door het Amerikaanse leger. De Amerikaanse overheid wilde voorkomen dat die kennis in handen van Chinezen zou vallen. CFIUS, de instantie die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten moet garanderen als buitenlandse investeerders bedrijven willen overnemen, keurde de verkoop daarom af. Philips ging daarna op zoek naar andere mogelijke kopers.

Loskoppelen lichtdivisie van medische divisie

De verkoop staat los van de beursgang van de veel grotere lichtdivisie Philips Lighting eind mei. Die tak is nog altijd voor het grootste deel in handen van Philips. Wel is Philips bezig zijn lichtdivisie los te knippen van zijn medische divisie.

Lumileds, met 8.800 werknemers, maakt ledlampen die verwerkt worden in nieuwe verlichtingsmethoden. Het gaat om de lichtbronnen zelf, een markt die tien jaar geleden nog ontwikkeld moest worden – vandaar dat Philips de technologie zelf in handen wilde hebben. Inmiddels is ledtechnologie vrijwel volwassen en heeft Lumileds concurrentie uit China en Zuid-Korea.