Nederlands marineschip redt 291 migranten

De migranten waren al zeven dagen onderweg. Onder de opvarenden waren 66 vrouwen en twintig kinderen.

Sloepen van het Nederlandse fregat Van Amstel tijdens een reddingsactie op de Middellandse Zee.
Sloepen van het Nederlandse fregat Van Amstel tijdens een reddingsactie op de Middellandse Zee. Fot ANP via ministerie van Defensie

Het Nederlandse fregat Van Amstel heeft op zondagochtend in de Middellandse Zee 291 mensen van een vissersbootje gered, dat meldt het ministerie van Defensie. De migranten waren al zeven dagen onderweg.

Het was voor de Van Amstel de laatste missiedag in het kader van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. De migranten werden aan wal gezet in Cagliari, op het Italiaanse eiland Sardinië

Vijfde reddingsactie

Het vissersbootje werd vrijdagmiddag ontdekt door een patrouillevliegtuig van Frontex op 160 kilometer (100 mijl) van de Griekse kust. Onder de opvarenden waren 66 vrouwen en twintig kinderen. Er waren ook enkele gewonde en zieke mensen aan boord. Zij zijn in de noodziekenboeg van het fregat behandeld.

In de afgelopen maand heeft het fregat met vijf reddingsacties 1024 migranten gered. Tijdens een van de reddingsacties werd een meisje geboren. Haar Eritrese moeder gaf haar de naam Gelila, wat betekent: ‘van de oceaan’.