Bloedigste aanslag van dit jaar in Irak: 126 doden in Bagdad

Een week na de verdrijving van IS uit de Iraakse stad Falluja heeft de sunnitische terreurgroep teruggeslagen met de bloedigste aanslag tot dusver dit jaar in Irak.

Inwoners van Bagdad verzamelen zich rondom de plek waar zondag een van de bomaanslagen plaatsvond.
Inwoners van Bagdad verzamelen zich rondom de plek waar zondag een van de bomaanslagen plaatsvond. Foto AP/Sabah Arar

De bomaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad die aan zeker 126 mensen het leven kostte is een van de dodelijkste van de afgelopen jaren. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Het Witte Huis heeft de aanslag veroordeeld en in een verklaring laten weten dat ze verenigd blijven met het Iraakse volk en de overheid om IS te bestrijden, zo bericht persbureau Reuters.

Aanslag tijdens kijken kwartfinale Europees Kampioenschap

De aanslag, gepleegd met een vrachtwagen vol explosieven, vond zondagochtend plaats in een populaire winkelstaat in de wijk Karrada waar overwegend shi’ieten wonen. Veel Irakezen waren daar op dat moment bijeen voor de iftar, het doorbreken van het vasten tijdens de ramadan. Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera keken op dat moment veel mensen naar de kwartfinale Duitsland-Italië op het Europees Kampioenschap.

Kort na de aanslag was er nog een andere explosie in het noorden van Bagdad, waar zeker vijf doden vielen en zestien gewonden.

Bekijk ook een fotoserie uit Bagdad: De bloedigste aanslag in Irak van dit jaar

Mogelijk dodelijkste aanslag sinds 2007

Het dodenaantal is in de afgelopen uren sterk opgelopen. Bronnen bij ziekenhuizen en de Iraakse politie melden aan Al-Jazeera dat er 131 doden gevallen en meer dan 200 gewonden. Veel persbureau’s houden het op ongeveer 120 doden. Wanneer er meer dan 130 doden zijn gevallen dan is deze aanslag de dodelijkste sinds 2007, toen er een hevige sektarische strijd in het land woedde tussen sunnitische en shi’itische milities.

Vorig jaar juli pleegde IS ook een een zware aanslag in Bagdad waar 130 doden vielen.

Iraakse premier uitgejouwd

Toen de Iraakse premier Haider Abadi op de plaats van de aanslag arriveerde werd hij uitgejouwd en met stenen bekogeld. Inwoners van Bagdad zijn boos dat de regering, verschanst in de streng beveiligde Groene Zone, niet kan zorgen voor veiligheid van haar inwoners.

De frustratie van de Irakezen wordt verder versterkt door de hevige corruptie en de regeringscrisis in het land. Twee maanden geleden bezette honderden inwoners van Bagdad het Iraaks parlement om veranderingen te eisen.

Lees ook: een analyse van buitenlandredacteur Toon Beemsterboer Aanhang Sadr verlamt Irak

IS verliest terrein en kiest voor zware aanslagen

De aanslagen komen een week nadat het Iraakse leger de stad Falluja op IS wist te heroveren. IS had Falluja sinds 2014 onder controle. De stad gold als een van de laatste grote IS-bolwerken.

De terreurorganisatie verliest steeds meer terrein, naast Falluja ook de belangrijke stad Ramadi, en kiest daardoor steeds vaker voor zware aanslagen. Zo laat de Iraakse politicus Mowaffak Baqer al-Rubaie weten aan Al-Jazeera. Volgens Al-Rubaie is de terreurorganisatie zeer wanhopig over het verlies van moraal van haar strijders:

“Ik denk dat dit soort aanslagen ervoor zorgen dat alleen maar meer militanten vertrekken bij IS”.

De wijk Karrada in de Iraakse hoofdstad Bagdad