IS herovert terrein bij strategische stad Noord-Syrië

Rondom de Noord-Syrische stad Manbij wordt hard gevochten tussen IS en de door de VS gesteunde SDF-coalitie.

Strijders van de SDF helpen een gewonde jongen bij de evacuatie uit een dorpje bij Manbij.
Strijders van de SDF helpen een gewonde jongen bij de evacuatie uit een dorpje bij Manbij. Foto Rodi Said/ Reuters

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op zondag terrein heroverd op rebellengroepen die gesteund worden door de Verenigde Staten. Dat melden Syrische activisten, zo bericht persbureau AP.

Twitter avatar DrPartizan_ Dr Partizan #Manbij As more civilians flee ISIS held areas, black veils are thrown off and left on the roads. https://t.co/zjTX17fbwi

Militanten van IS hadden zich geinfiltreerd in dorpen en bergen rondom Noord-Syrische stad Manbij. Volgens IS-persbureau Aamaq heeft een militant van de terreurbeweging een auto vol explosieven een menigte van Koerden ingereden. Het is onbekend hoeveel doden hierbij zijn gevallen.

Manbij belangrijke aanvoersroute voor IS

Afgelopen maand veroverde de Syrische Democratrische Strijdkrachten (SDF), dat vooral bestaat uit Koerdische strijders, het gebied rondom Manbij. Voor de terreurbeweging is dit gedeelte van Syrië erg belangrijk omdat Manbij geldt als een belangrijke aanvoersroute voor goederen naar IS-gebied. Het ligt vlakbij de Turkse grens en tussen Aleppo en de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa.

SDF, dat ook bestaat uit een contigent Arabische strijders, heeft in de afgelopen weken veel terreinwinst geboekt op IS. De Verenigde Staten steunen de coalitie van rebellengroepen met luchtsteun.

Tweeënhalve week geleden beschuldigde het Syrische regime dat Duitse commando’s zouden meevechten bij de strijd om Manbij. Duitsland ontkende dit. Amerikanen en Franse special forces zijn wel aanwezig in dit gebied.

Kabinetswisseling Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft een gedeelte van zijn kabinet vervangen, het presidentiele besluit vloeit voort uit de uitslag van parlementsverkiezing van april dit jaar. Deze verkiezing, in een oorlog verscheurd land, werd door de oppositie beschouwd als een “provocatie” voor het moeizame vredesproces.

De belangrijkste ministers, zoals Walid al-Moallem van Buitenlandse Zaken en Fadh Jassem al-Freij van Defensie, blijven op hun post. Adib Mayalleh, een voormalig bestuurder van de centrale bank, is aangesteld als minister van Economie en Buitenlandse Handel. Eerder deze maand had Assad de minister van Elektriciteit, Imad Khamis, aangesteld als premier voor het samenstellen van het nieuwe kabinet.