Longreads

Dit doet Barack Obama in de late uurtjes

Wat doet de belangrijkste man op aarde in de zeldzame uurtjes die hij alleen op zijn werkkamer doorbrengt? The New York Times zocht het uit.

Foto: Brendan Smialowski / AFP Photo

President Obama wordt de hele dag geleefd, en heeft vrijwel continu mensen om hem heen die iets van hem willen. Maar wat doet de belangrijkste man op aarde zodra de nacht is gevallen en hij alleen is? The New York Times sprak met mensen dichtbij de president over zijn nachtritme.

Van president Obama is bekend dat hij een nachtdier is. Nadat hij om half zeven ‘s avonds heeft gegeten met zijn vrouw Michelle en zijn dochters, trekt de president zich terug in de Treaty Room in het Witte Huis. In de ruimte, die vernoemd is naar de vele verdragen die er werden ondertekend, zoekt Obama naar rust. Meestal om te werken, soms ook voor ontspanning.

Lees bij de New York Times: Obama After Dark: The Precious Hours Alone

Zeven licht gezouten amandelen, ESPN en geen koffie

Om 20.00 uur krijgt de president elke avond een lederen map met een selectie documenten uit zijn hele regering. Sam Kass, voormalig assistent van Obama, weet nog hoe de bode elke avond “een gestoorde hoeveelheid papier” op het bureau legde. De volgende ochtend ligt dezelfde stapel documenten bij de presidentiële staf - stuk voor stuk voorzien van aantekeningen, wijzigingen en beslissingen.

De nachten van Obama duren lang. Terwijl hij soms tot 02.00 ‘s nachts doorwerkt, drinkt Obama geen koffie of thee maar enkel water. Ook snoept hij weinig. Het enige wat de president op een avond eet, zijn zeven licht gezouten amandelen. “Geen zes, geen acht, maar zeven”, zei Michelle Obama ooit lachend.

Soms is er ook ruimte voor ontspanning. Dan kijkt Obama sportwedstrijden op ESPN en schiet hij korte zinnen over de wedstrijden in mailtjes naar zijn assistenten: “Duke had die wedstrijd moeten winnen.” Verder in het stuk worden de brieven van Amerikaanse burgers besproken, Obama’s aspiraties als t-shirtverkoper op Hawaii en de veranderingen in zijn avondprogramma naarmate zijn presidentschap vorderde.

Lees hier de longread “Obama After Dark: The Precious Hours Alone” op de website van The New York Times (leestijd: 11 minuten, 2000 woorden).