China kondigt omstreden militaire oefening aan

De oefening vindt plaats in de Zuid-Chinese Zee in een gebied dat de Filipijnen ook claimen.

Chinese baggeraars in actie bij het Mischief-rif, gelegen bij de Spratly-eilanden.in de Zuid-Chinese Zee.
Chinese baggeraars in actie bij het Mischief-rif, gelegen bij de Spratly-eilanden.in de Zuid-Chinese Zee.

China heeft aangekondigd vanaf dinsdag een zevendaagse militaire oefening te houden in de Zuid-Chinese Zee. De timing van deze oefening is saillant, omdat het vlak voor de uitspraak van een hof van de Verenigde Naties valt die gaat over een Filippijnse claim op delen van dat gebied.

China heeft al meermaals gezegd de zaak, die dient bij het Permanente hof van Arbitrage in Den Haag, te boycotten. De Chinese admiraal zei op een Aziatische veiligheidsstop in juni dat het via een bilaterale weg wil praten met de Filippijnen. Volgens China heeft het Hof geen zeggenschap over de zaak.

Lees meer over de Chinese territoriumdrift: Stiekem palmt China eilanden in

Duidelijke provocatie

De uitspraak in de zaak volgt op 12 juli, de militaire oefening duurt tot een dag ervoor. Volgens NRC-correspondent Oscar Garschagen geeft China hiermee een signaal af.

“Dit is duidelijk een provocatie van China. Hiermee willen ze laten zien: ‘wij zijn de baas. Wat er in Den Haag over gezegd wordt, kan ons niks schelen.’”

Scarborough-rif

De zaak gaat over het Scarborough-rif, een zandbank dei China in 2012 in beslag nam, en de Spratly-eilanden. De toenmalige Filippijnse president Corazon Aquini wilde de rechten daarover niet afgeven, en maakte de zaak in 2013 aanhangig bij het VN-hof.

De Zuid-Chinese Zee vormt al jaren een bron van conflict tussen China en andere omliggende landen, zoals Vietnam, Japan en de Filippijnen. China claimt een stuk van het maritieme gebied dat bijna zo groot is als Europa en dwars door verschillende landgrenzen heenloopt.

De oefening van aanstaande dinsdag vindt onder andere plaats op de Paraceleilanden. Peking heerst over dat archipel, maar ook Taiwan en Vietnam claimen het.