Agressieve raps van Stormzy vurige uitschieter op druipend Pitch festival

Pitch in Amsterdam.
Pitch in Amsterdam. Foto Bart Heemskerk / NRC

Het eerste echte zomerfestival in Amsterdam, Pitch, dreigde dit jaar in het water te vallen. Het gemêleerde publiek hokte vrijdag kleumend bij elkaar onder druipende luifels. Dat zorgde voor een saamhorigheid die de sfeer gek genoeg ten goede kwam.

De line-up van het ‘ontdekkingsfestival’ leek dit jaar alleen minder on point met op vrijdag Santigold en op zaterdag de instrumentele hiphop-pionier dj Shadow. Grote namen, maar waarom nu?

Gelukkig waren er ook gasten als Floating Points. Vorig jaar was deze neurowetenschapper te zien op Catch, het kleine zusje van Pitch in Utrecht, waar hij live met een orkest vol strijkers speelde. Dit jaar stonden er slechts een gitarist, bassist en drummer met Sam Shepherd op het podium. De minimale betoverende elektronica van zijn laatste album Eleania kwam veel beter tot zijn recht nu het zwaartepunt op enkele partijen lag. Er bleek ineens ruimte voor improvisatie. Een eigen geluidsman liep rond in het publiek – hij regelde de volumes van de bandleden met een schuif op het scherm van zijn iPad.

Wannabe Spice Girl

Tegenvaller op dag 1 was Grimes, die als een wannabe Spice Girl met mangapopdanseressen en een krijsende Koreaanse rapper in pandakostuum camp naar een nieuw niveau tilde. Santigold liet daarentegen zien hoe futuristische dance-pop wel werkt. De neonbeelden van supermarktschappen en haar eigen portret op de kleding van de danseressen waren een duidelijke aanklacht tegen consumptiedrift en narcisme.

Opvallend was de ruime aandacht voor hip hop, r&b en grime dit jaar. Stormzy was zaterdag de grote uitschieter die vol vuur met agressieve raps en een een-tweetje met het publiek in het nummer Shut up de moshpit tot een kolkende massa bracht. Grime-artiest Skepta leek echter in zichzelf gekeerd op het podium. Afsluiter Ladies Hit Squad liet hij aan de dj over terwijl hij zich vermaakte met zijn crew met schoudertasjes in de coulissen. Ook Anderson .Paak kwam live minder uit de verf nu zijn prachtige fluwelen stem het moest afleggen tegen blikkerige drums en gitaargeweld.

Van eigen bodem sprong Collin Benders eruit met een geweldige funky live set op zijn modulaire synthesizer die je meenam als een continu draaiend alpenweggetje. Sjamsoedin, Aardvarck en Vic Crezée lieten met gevarieerde dj-sets van ballsy house tot hip hop en r&b-edits horen hoe rijk Nederland is aan draaitalent.