Aanslagplegers Dhaka allen afkomstig uit Bangladesh

De Bengaalse politie probeerde eerder meermaals vijf van de zeven aanslagplegers te arresteren.

Bengaalse politie-agenten bewaken de toegang tot het restaurant waar vrijdag de aanslag plaatsvond.
Bengaalse politie-agenten bewaken de toegang tot het restaurant waar vrijdag de aanslag plaatsvond. Foto AP

De zeven mannen die vrijdag betrokken waren bij de gijzeling in een restaurant in Dhaka, waarbij twintig mensen vermoord werden, waren allen afkomstig uit Bangladesh. De Bengaalse autoriteiten probeerde eerder meermaals vijf van hen op te pakken, wegens vermeende banden met internationale islamitische terreurbewegingen.

Dat meldt de Bengaalse politie, schrijft persbureau Reuters. De Bengaalse minister van Binnenlandse Zaken Asuduzzaman Khan zei tegenover het persagentschap dat de daders geschoold waren en uit rijke gezinnen kwamen.

Koranverzen opzeggen

De aanslagplegers bestormden vrijdag een restaurant en gijzelden daarbij meer dan dertig personen. Het merendeel van de slachtoffers werd omgebracht met een machete, een hakmes. Onder de slachtoffers waren negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan.

Volgens ooggetuigen werd bij de gijzeling een onderscheid gemaakt tussen moslims en niet-moslims. Overlevenden zeggen dat alle gegijzelden een vers uit de Koran moesten opzeggen. Wie dat niet kon, werd vermoord. De gijzeling duurde twaalf uur. Een van de daders werd bij de bestorming van het restaurant - die uitgevoerd werd door zo’n honderd commando’s - opgepakt. De rest kwam om het leven. Dertien gegijzelden konden worden bevrijd.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group #ISIS identified the five attackers involved in #BangladeshAttack and published their photos (1/2) https://t.co/9nMSStYZZf

Terreurgroep Islamistische Staat eiste de aanslag al gauw op, maar of zij er daadwerkelijk achter zaten, is nog niet bevestigd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Khan zit noch IS noch Al-Qaeda achter de aanslag. Hij herhaalde wat de overheid al eerder had verkondigd, dat binnenlandse militanten van terreurbeweging Jamaat-ul-Mujahideen de terreurdaad pleegden.

IS claimt vaker aanslagen, terwijl niet zeker is of zij er achter zitten. NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef daar dit stuk over: Uit naam van IS, niet dóór IS

In Bangladesh (160 miljoen inwoners, van wie meerderheid moslim) is al langer sprake van groeiende spanning. De afgelopen maanden nam het aantal aanvallen toe. Onder meer extremistische militanten op religieuze minderheden, buitenlanders, wetenschappers of anderen waren het doelwit.