Smul van de mul

Alles gaat slomer in de zomer. Of je nu vakantie hebt of niet, er zijn best veel dingen die even niet hoeven. Alleen al zo’n dunnere zomerkrant bijvoorbeeld scheelt een boel tijd. Bonusuurtjes waarin je loom in de tuin kunt gaan zitten met een boek. Of die je in de keuken door kunt brengen met het bereiden van een extra feestelijke zomerse maaltijd die je dan natuurlijk alsnog in de tuin gaat opeten.

Ik zou allebei doen. En lui dat boek lezen. En uitgebreid koken. Ter inspiratie wil ik de komende twee maanden met u door mijn boekenkast reizen, op zoek naar de lekkerste zomergerechten van mijn favoriete kookschrijvers. We trappen vandaag af met Nigel Slater en de maaltijd die hij op 2 juli maakt in zijn ‘Keukendagboek’ (Fontaine uitgevers): Mul met citroen en rozemarijn, een simpele tomatensalade en aardbeien-waterijs toe.

Slater bereidt zijn mullen onder de ovengrill, maar het kan uiteraard ook op de barbecue. Klem ze in dat geval tussen een ingeoliede visklem. En nog een kleine kanttekening over zijn tomatensalade: als u fantastische tomaten heeft hebben ze niet meer nodig dan die (goeie!) olijfolie. Maar als ze wat vlakker smaken zou ik er misschien toch ook nog een paar vlokjes Maldon-zout over strooien, en wellicht, als de tomaten weinig zuur hebben, een ieniemienie drupje balsamico sprenkelen. Een paar blaadjes verse majoraan of basilicum over de salade is trouwens ook geen straf. De vraag is of we hem van Slater dan nog simpel mogen noemen. Maar goed, in dat geval kunt je altijd mij de schuld geven.

Janneke Vreugdenhil