Rusland zet vliegdekschip in voor Syrië

Het schip gaat tot januari 2017 in de Middellandse Zee patrouilleren, officieel om het opstijgen en landen met straaljagers te oefenen.

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie.
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie. Foto Lehtikuva/Jussi Nukari/ Reuters

Rusland zet dit najaar zijn enige vliegdekschip in voor de luchtaanvallen in Syrië, meldt het Russische staatspersbureau Tass. Volgens militaire bronnen zou het land het grootste schip van de marine, de 306 meter lange ‘Admiraal Koeznetsov’, inzetten. Vanaf oktober tot januari 2017 zou het schip in de Middellandse Zee gaan patrouilleren, officieel om het opstijgen en landen van straaljagers te oefenen en vijandige doelen op het land te bestoken.

De aanvallen zijn volgens ANP een uitwerking uit het besluit van Rusland om het regime van president Bashar al-Assad te steunen. Eerder deed Rusland dat al met luchtsteun. Aan boord van het schip zullen volgens ANP ongeveer vijftien straaljagers en tien gevechtshelikopters aanwezig zijn. Het is voor het eerst dat dit schip, dat lang uit de vaart was door technische problemen, wordt ingezet voor een militaire operatie. Eerder vuurde Rusland al kruisraketten af vanaf zee.