Oud-premier Frankrijk Michel Rocard overleden (85)

De opzet van het sociale zekerheidsstelsel RMI wordt gezien als één van Rocards grootste politieke prestaties.

Archiefbeeld van Michel Rocard uit 2010, tijdens een interview in Parijs.
Archiefbeeld van Michel Rocard uit 2010, tijdens een interview in Parijs. Foto: AFP Photo / Joël Saget

Michel Rocard, de voormalige premier van Frankrijk, is zaterdagmiddag op 85-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs overleden. Dat laat zijn zoon Francis weten aan persbureau AFP. Rocard was een prominent lid van de Franse socialistische partij PS.

Rocard was in de jaren 80 minister van Planning en Landbouw. Tussen 1988 en 1991 diende hij als eerste minister tijdens het presidentschap van François Mitterrand.

De opzet van het sociale zekerheidsstelsel RMI wordt gezien als één van Rocards grootste politieke prestaties. Dit Revenu minimum d’insertion regelde een hulp voor de Franse uitkeringsbehoeftigen die voor weinig voorzieningen in aanmerking kwamen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Rocard was de man van de deuxième gauche, de sociaal-democatisering van de Parti Socialiste. Hij is de grote leermeester van Manuel Valls.

Na zijn termijn als premier was Rocard korte tijd partijvoorzitter van de PS. Tussen 1995 en 1997 was hij voor die partij lid van de Franse senaat. Rocard was als overtuigd Europeaan daarbij lid van het Europese Parlement. In 2009 nam hij afscheid van de politiek.

In een verklaring prees de Franse President Hollande Rocard en zijn politieke prestaties:

“Een groot figuur voor de Republiek en de linkse politiek is heengegaan.”