‘OM onderzoekt belastingfraude bij Baker Tilly Berk’

Eén ondernemer zou aan zijn eigen brievenbusfirma hebben betaald en kreeg het geld, 750.000 euro, via een trust op Cyprus terug.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek ingesteld naar belastingfraude bij belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat medewerkers van het kantoor jarenlang dubieuze constructies voor Nederlandse ondernemers hebben opgezet via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. In het onderzoek van het OM zijn een aantal oud-medewerkers van het advieskantoor, de betreffende ondernemer en voormalig bestuursvoorzitter Romke van der V. verdachten.

In de belastingconstructies zou voormalige partner Jan S., die werkte op het kantoor in Den Bosch, verantwoordelijk zijn geweest voor de internationale contracten. Zo zou hij persoonlijk met klanten naar Cyprus zijn gevlogen om contracten te tekenen en bankrekeningen te openen. Ook zou een voormalig werkneemster van de Belastingdienst, die later naar Baker Tilly Berk overstapte, verdachte zijn.

750.000 via Cyprus en Britse Maagdeneilanden

Het onderzoek van het OM is gericht op een ondernemer in woondecoratie. Hij zou in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten hebben verkocht aan een onderneming op Cyprus. Van die zaak werd hij ook eigenaar en zo betaalde hij jaarlijks aan zijn eigen brievenbusbedrijf. Via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden kwam dit geld terecht op een rekening van een trust op Cyprus. Het zou hierbij gaan om een bedrag van rond de 750.000 euro.

Het OM heeft één onderzoek lopen, omdat er geen concrete aanwijzingen zijn over andere zakenmannen en Baker Tilly Berk de namen van andere klanten met een internationale belastingconstructie weigerde te geven, schrijft de Volkskrant. De krant weet wel dat op hetzelfde adres op Cyprus nog tientallen dezelfde constructies geregistreerd staan. Wie daarvan de eigenaar is, is nog onduidelijk.

Eerder kwam het accountantskantoor al negatief in het nieuws. In 2014 schreef Baker Tilly Berk dat het mogelijk betrokken was bij “een fiscaal ontoelaatbare structuur”. Bestuursvoorzitter Romke van der V. trad om die reden terug. Een belastingadviseur van het kantoor met een “leidende rol” werd op non-actief gesteld en van “enkele medewerkers” werden “bevoegdheden ingeperkt”.