Titelverdediger Djokovic uitgeschakeld op Wimbledon

De Amerikaan Sam Querrey stunt met een overwinning op titelverdediger Djokovic.

Foto: AP Photo / Alastair Grant

De Amerikaan Sam Querrey heeft zaterdag voor een enorme stunt gezorgd door titelverdediger Novak Djokovic op Wimbledon te verslaan. Querrey behaalde een sensationele overwinning in de derde ronde van het grastoernooi: 7-6 (6) 6-1 3-6 7-6 (5).

De spannende wedstrijd, die vrijdag al begon, werd in totaal drie maal stilgelegd vanwege aanhoudende regenbuien. Bij een 2-0 voorsprong in sets voor Querrey moest er vrijdagavond gestaakt worden.

Bij de hervatting zaterdag kwam Djokovic al snel op 2-1, maar werd in de vierde set gebroken. Het kwam aan een tiebreak, maar door een foute bal van Djokovic ging Querrey er met de winst vandoor. In de vierde ronde is Nicolas Mahut de tegenstander. De Fransman rekende eerder in vier sets af met landgenoot Pierre-Hugues Herbert.

Met de verliespartij is er een einde gekomen aan de zegereeks van Djokovic, die de laatste vier grandslamtoernooien allemaal wist te winnen. De Serviër was de afgelopen twee jaar de beste op het ‘heilige’ gras in Londen. Querrey bezet de 41e positie op de wereldranglijst.

Oud-kampioene Kivotva ook uitgeschakeld

Bij de vrouwen werd zaterdag ook voormalig winnares Petra Kvitová uitgeschakeld. De Tsjechische tennisster verloor in de tweede ronde in twee sets van de Russin Jekaterina Makarova: 5-7 6-7 (5).

Na bijna twee uur spelen bleek de nummer 35 van de mondiale plaatsingslijst aan het langste eind te trekken. Kvitová, de nummer 10 van de wereld, won Wimbledon tweemaal. In 2011 en 2014 ging ze er met de titel vandoor.

(ANP/AP)