Nobelprijswinnaar Elie Wiesel overleden (87)

Wiesel schreef over zijn ervaringen in de Holocaust en ontving in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede.

Elie Wiesel, tijdens een toespraak bij het Witte Huis in 2010.
Elie Wiesel, tijdens een toespraak bij het Witte Huis in 2010. Foto: Jason Reed / Reuters

De Joods-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Elie Wiesel is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Het Israëlische Holocaustmuseum Yad Vashem meldt het overlijden van de schrijver op Twitter.

Twitter avatar yadvashem Yad Vashem Yad Vashem mourns the passing of Elie Wiesel-Holocaust survivor, Nobel laureate, renowned author https://t.co/YhyhrvZqhl

Wiesel overleefde de Holocaust en schreef een aantal boeken over zijn ervaringen. Zijn bekendste werk is het boek Nacht, waarin hij de gebeurtenissen in vernietigingskamp Auschwitz beschrijft. Wiesel zette zich de rest van zijn leven in voor het onderwijs over de Holocaust. Hij zette zich als activist in voor de rechten van mensen die in onderdrukking leven. Wiesel ontving in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede.

In 2007 interviewde schrijver Arnon Grunberg Elie Wiesel voor NRC Handelsblad.

Lees ook de necrologie: Elie Wiesel bleef altijd schrijven

Auschwitz en het leven na de oorlog

In 1944 werd Wiesel, geboren in Roemenië, met zijn familie naar Auschwitz Birkenau gedeporteerd. Zijn moeder en jongste zus overleden daar, zijn vader werd later in Buchenwald vermoord. Wiesel leefde naar het credo dat hij in Nacht uitdrukte: “de doden vergeten zou het zelfde zijn als ze nogmaals vermoorden.”

Na de oorlog verhuisde Wiesel naar de Verenigde Staten, waar hij het Amerikaanse staatsburgerschap kreeg. Naast schrijver was Wiesel ook professor aan de Universiteit van Boston en gaf hij leiding aan de bouw van het Amerikaanse holocaustmuseum. In totaal schreef Elie Wiesel 57 boeken, waarvan er wereldwijd meer dan 10 miljoen werden verkocht.

Interview Arnon Grunberg met Elie Wiesel: ‘Kies niet voor de wanhoop’