Nederland Fotografeert het thema ‘Straatleven’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

De tentoonstelling Streets of the World is tot en met 10 juli te zien in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.
De tentoonstelling Streets of the World is tot en met 10 juli te zien in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. Jeroen Swolfs

‘Straatleven’ is het thema van de maand juli. Geen fotograaf die een mooier overzicht maakte van het mondiale straatbeeld dan Jeroen Swolfs. Gedurende zeven jaar trok hij eropuit om voor zijn project ‘Streets of the World’ in hoofdsteden van vrijwel alle landen van de wereld het leven op straat vast te leggen.

Swolfs: „Op straat ontmoeten mensen elkaar. Je ziet er zo veel emoties en gebeurtenissen. Het is heel makkelijk om bij straatfoto’s de slechtheid van de mens vast te leggen. Maar ik heb gekozen voor een positieve invalshoek, ook bijvoorbeeld in oorlogsgebieden. Juist op dat soort plekken zijn mensen in staat om boven zichzelf uit te stijgen. Dát wil ik laten zien; niet de ellende, die beelden kennen we wel.”

In een bootje

Swolfs woont zelf in Amsterdam. „Hier speelt het openbare leven, vooral ’s zomers, zich veelal af in de grachten. Allochtoon, autochtoon, rijk of arm – bijna iedere Amsterdammer is dan wel op het water te vinden. Het leuke is: als mensen in een bootje stappen, zijn ze ineens heel relaxed. Gaan ze plotseling allemaal naar elkaar zwaaien. Fascinerend om te zien: dezelfde stad, dezelfde mensen, maar in een heel andere sfeer.”

„Mijn manier van werken is bijna journalistiek verhalend, documentair. Ik zit er bovenop. Ik hou er niet van om met een enorme telelens van een afstandje beelden te pikken. Ik vind het veel eerlijker als mensen kunnen zien dat je bezig bent. Dat is mijn modus operandi – en puur persoonlijk, natuurlijk. Er zijn genoeg fotografen die er heel anders over denken en toch ook de schitterendste foto’s maken.”

U kunt uw eigen ‘straatleven’-foto’s inzenden tot en met 29 juli 17.00 uur via foto.nrc.nl.