Hevige ruzie in Centrale Ondernemingsraad van de politie nu bestuur niet vertrekt na geldsmijterij

Binnen de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie is hevige ruzie uitgebroken over wat de consequenties moeten zijn nu het medezeggenschapsorgaan afgelopen twee jaar tienduizenden euro’s heeft uitgegeven aan zaken als feestjes, reizen, kleding en imago-coaching. Het budget over 2015 van 1,6 miljoen euro is met ruim 2,3 ton overschreden.

Aan het begin van een speciale vergadering van de COR (vertegenwoordiger van 65.000 politiewerknemers) op vrijdag liet de ondernemingsraad van de politieacademie bij monde van Bart Bolhuis weten dat ze geen deel meer wil uitmaken van de COR. Ook de vertegenwoordiger van de politie in Noord-Nederland Ben Kenters is opgestapt.

De opgestapte vertegenwoordigers vinden het onbegrijpelijk dat het in opspraak geraakte dagelijks bestuur van de COR gewoon blijft zitten terwijl er een onderzoek begint naar geldsmijterij. Politiebond VMHP liet ook weten voorlopig niet meer in de COR te gaan zitten.

Vorige maand werd bekend dat de korpschef van de nationale politie, Erik Akerboom, de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten opdracht heeft gegeven tot een onderzoek naar de besteding van het budget dat door de vorige korpschef Gerard Bouman aan de COR is verstrekt.

De voorzitter van de COR, Frank Giltay, heeft zijn functie neergelegd, maar zit nog wel in de COR. De overige vijf leden van het dagelijks bestuur lieten vorige week weten te blijven. In een schriftelijke verklaring zeiden ze het „een verlies voor de COR te vinden” dat Giltay is opgestapt. Jan Peters, lid van het dagelijks bestuur en woordvoerder, zegt dat zij vasthouden aan hun functie omdat de meerderheid van de leden van de COR steun heeft uitgesproken. Er bestaat steeds sterker het vermoeden dat Bouman met geld de steun kocht van de medezeggenschapsraad voor de politiereorganisatie. De COR koos vrijdag Anja Nijs tot tijdelijk voorzitter.