Vijf doden bij schietpartij in Servisch dorpscafé

Vijf mensen kwamen om en 22 mensen raakten gewond nadat een man met een automatisch wapen een kroeg binnenstapte.

Een man wordt geïnterviewd voor het café waar de schietpartij plaatsvond.
Een man wordt geïnterviewd voor het café waar de schietpartij plaatsvond. Foto: Djordje Kojadinovic / Reuters

Bij een schietpartij in een dorpscafé in Servië zijn vijf mensen gedood en 22 mensen gewond geraakt. Een man schoot zaterdagochtend om 01.40 uur met een automatisch wapen op cafébezoekers in de plaats Zitiste, circa 80 kilometer ten noorden van Belgrado. Zeven gewonden verkeren in kritieke toestand.

Onder de doden zijn de vrouw van de dader en een vriendin van haar. Er zijn drie minderjarigen gewond geraakt. De schutter is aangehouden, autoriteiten melden dat hij tegen de veertig jaar oud is. De man had geen crimineel verleden. “Jaloezie zou een motief kunnen zijn, aangezien hij zijn vrouw als eerste doodschoot”, zei de Servische minister van Binnenlandse Zaken zaterdag tegen het lokale televisiestation B92 TV. De man had zijn automatisch wapen illegaal in zijn bezit.

Servië en Bosnië kampen met veel illegaal wapenbezit, dat is nog een uitvloeisel van de politieke onrust van de jaren ’90. Kabinetschef Brian Donald van Europol noemde vorig jaar de aanwezigheid van twee miljoen vuurwapens in de Balkanlanden “een conservatieve schatting”.

Oorlogswapens uit die regio duiken soms op bij criminele afrekeningen in West Europa, zoals ook in Amsterdam. Organisaties als SEESAC, een aan de VN gelieerde instantie, proberen het aantal vuurwapens in de Balkanlanden terug te dringen.