Max Verstappen start achtste in GP Oostenrijk

Lewis Hamilton (Mercedes) klokte de eerste tijd en start zondag vanaf pole position.

Foto Andrej Isakovic / AFP

Formule 1-coureur Max Verstappen (Red Bull) start zondag vanaf de achtste plek bij de Grand Prix in Oostenrijk. Lewis Hamilton (Mercedes) klokte de eerste tijd en start zondag vanaf pole position. Zijn ploeggenoot Nico Rosberg werd tweede, maar moet zondag voor straf vanaf de zevende plaats starten vanwege de installatie van een nieuwe versnellingsbak. Hetzelfde geldt voor Sebastiaan Vettel (Ferrari), die vierde werd. De derde plek in de startrij wordt verassend overgenomen voor Nico Hülkenberg (Force India).

Twitter avatar F1 Formula 1 PROVISIONAL CLASSIFICATION: @LewisHamilton fastest, @HulkHulkenberg & @JensonButton star in P3 and P5 #AustrianGP https://t.co/AC1zeJDsxX

Rosberg moest in allerijl zijn versnellingsbak laten vervangen door een crash in de vrije training. Verstappen noteerde een teleurstellende negende tijd, maar schuift door de straf voor Vettel op in de startopstelling. Door een zware crash van Daniil Kviat (Toro Rosso) lag de kwalificatie een tijd stil. De Rus stuiterde over de kerbstones en verloor de controle over zijn wagen. Ook ploeggenoot Carlos Sainz reed de kwalificatie niet uit: hij blies zijn motor op.

Verstappen was duidelijk ontstemd over zijn resultaat. Volgens hem lag de schuld bij de slechte timing van het laatste rondje.

“Ik was te vroeg buiten. Natuurlijk is het een tombola, maar juist dan moet je goed gokken als je weet dat de baan enorm snel opdroogt. Ik ga zeker na hoe dat kan. Het is niet zoals het hoort”

Ongelukkige aanloop naar de GP

Verstappen kende een ongelukkige aanloop naar de Grand Prix. In de eerste vrije training op vrijdag viel de Nederlander na 21 ronden uit. De tweede training werd vervolgens halverwege stilgelegd vanwege harde regenbuien. Eenmaal weer op de natte baan belandde de auto van de jonge Nederlander in een spin. Anders dan in de ochtend kon Verstappen ditmaal echter zijn wagen onder controle houden en zette hij toch nog de zevende tijd neer.

In de thuiswedstrijd voor zijn team, op de Red Bull Ring, hoopt de 18-jarige coureur op betere resultaten dan twee weken geleden, tijdens de Grand Prix van Europa in Azerbajdzjan. Op het circuit in Bakoe miste de Red Bull namelijk de snelheid om tussen de beste teams mee te doen en moest Verstappen genoegen nemen met een achtste plaats.

De week daarvoor was de zoon van oud-coureur Jos Verstappen nog als vierde geëindigd in de Grand Prix van Canada. Na acht races in staat de tweedejaars F1-coureur nu zesde in de stand om het wereldkampioenschap.

Ex-F1-coureur Jan Lammers en race-expert Mark Koense: