Mark Cavendish wint eerste etappe Tour de France

Contador ging in de eerste etappe hard tegen het asfalt. Na de val stapte hij, met een flink beschadigd tenue en gehavende schouder, weer op de fiets.

De Brit (Dimension Data) klopte in de massasprint, die in de laatste kilometer werd verstoord door een valpartij, topfavoriet Marcel Kittel (Etixx – Quick Step)
De Brit (Dimension Data) klopte in de massasprint, die in de laatste kilometer werd verstoord door een valpartij, topfavoriet Marcel Kittel (Etixx – Quick Step) Foto Peter Dejong / AP

De eerste etappe van de Tour de France werd, zoals voorspeld, er eentje voor de sprinters. In de 188 kilometer lange etappe van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach kwam Mark Cavendish (Dimension Data) als eerst over de meet. Met zeventig in het uur raasde het peloton naar de finish. De Brit klopte in de massasprint, die in de laatste kilometer werd verstoord door een valpartij, topfavoriet Marcel Kittel (Etixx – Quick Step) en Peter Sagan (Tinkoff Saxo). Cavendish, die vandaag zijn 27e etappezege in de Tour de France viert, start zondag voor het eerst in het geel.

De Nederlandse kampioen Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo) kon niet meesprinten om de ritwinst: hij moest een valpartij ontwijken. Bij de valpartij in de laatste kilometer smakten renners tegen het asfalt en in de hekken. “Ik ben blij dat ik overeind bleef, het was wel een beetje stuntwerk”, zei Groenewegen daarover, meldt ANP. Ook baalde hij van zijn gemiste kans.

“We hadden te weinig man en we kwamen iets te vroeg vooraan te zitten. Dat was jammer.”

Zo’n vijftig kilometer voor de finish demarreerden Anthony Delaplace (Fortuneo–Vital Concept) en Alex Howes (Cannondale-Drapac) uit de kopgroep. Een paar kilometer voor de finish werden de twee vluchters teruggehaald in het peloton.

Ook werd er al gestreden om de eerste bergpunten. Paul Voss (Bora-Argon 18) kwam zaterdag als eerste boven op de eerste twee bergjes van deze Ronde van Frankrijk en verschijnt zondag met het rode bollentricot aan de start. De Duitser was direct weggesprongen uit het peloton, samen met zijn Tsjechische teamgenoot Jan Bárta en Leigh Howard van IAM Cycling. Op de beklimming Côte d’Avranches reed hij weg bij de medevluchters en stelde hij de trui veilig.

Contador tegen het asfalt

In de eerste etappe is ook een valpartij ontstaan waarbij de Spanjaard Alberto Contador (Tinkoff Saxo) een flinke schuiver maakte. De tweevoudig winnaar van de Ronde en favoriet voor de eindzege ging bij een vluchtheuvel onderuit. Na de val stapte hij, met een flink beschadigd tenue en gehavende schouder, weer op de fiets en werd hij door zijn ploegmaats weer teruggereden naar het peloton.

Tekst gaat door onder tweet:

In aanloop naar de openingsrit stond de Tour in het teken van de finishplaats: Utah Beach, een van de landingsplekken van de geallieerden op D-Day in 1944. Tijdens de ploegenpresentatie werden de renners bijvoorbeeld in oude legertrucks uit die tijd vervoerd.