Libor-claim tegen Rabobank

Een van de succesvolste claimadvocaten ter wereld richt zijn pijlen op Rabobank.

Banken die hebben gefraudeerd met een belangrijke internationale rentevoet, waaronder de Nederlandse Rabobank, hangen miljardenclaims boven het hoofd. Als zij zich niet al ongerust maken, wordt het hoogste tijd om dat te gaan doen, stelt de Amerikaanse topclaimadvocaat Michael Hausfeld in een interview met deze krant.

Hausfeld is een van de advocaten die in de Verenigde Staten een aantal belangrijke collectieve en individuele procedures voert tegen banken die gesjoemeld hebben met de zogeheten Libor-rente. Die rente is een hoeksteen van de internationale financiële markten. De rente op miljarden aan financiële producten is erop gebaseerd.

Partijen die in die producten beleggen claimen dat zij miljoenen misgelopen zijn. De banken hebben volgens hen samengespannen om de rente, die elke dag opnieuw wordt vastgesteld op basis van gegevens die banken zelf aanleveren, te manipuleren. Daarmee zouden zij de Amerikaanse kartelwetgeving hebben overtreden. Hausfeld vertegenwoordigt onder meer de Amerikaanse gemeenten Baltimore, San Diego en Houston. Hij heeft zestien banken gedaagd, naast Rabobank ook Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup. In eerdere grote schadeprocedures kreeg hij miljardenschikkingen los bij bedrijven. „Het zou rationeel zijn als ze zich zorgen beginnen te maken”, zegt Hausfeld.

Eind mei was er een belangrijke wending in de zaak. Drieënhalf jaar geleden oordeelde de rechtbank dat er geen sprake was van een overtreding van de kartelwet. Daarmee leek de zaak van de baan. Maar een hogere rechtbank oordeelt nu dat de zaak toch door kan gaan. „Met deze uitspraak komt de zaak weer helemaal tot leven”, stelt Hausfeld.

Rabobank trof in 2013 een schikking met Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Japanse autoriteiten van 774 miljoen euro.