Irma en Ronit

Irma staat voor de deur van haar eigen huis en aarzelt of ze wel naar binnen mag. Ze heeft het via Airbnb verhuurd aan Ronit uit Tel Aviv, maar als ze ’t goed onthouden heeft, zit die op dit moment op een conferentie. De kwestie is dat Irma’s badpak nog boven ligt, en vanavond vliegt ze naar Marseille. Ze zou een nieuw kunnen kopen, maar het is een speciaal corrigerend badpak met baleinen, en het geeft haar altijd precies dat beetje figuur.

Een paar maanden eerder had Ronit op een conferentie Henk ontmoet. Eenmaal weer thuis bij hun gezinnen waren ze in elkaars hoofd blijven zitten en ze besloten allebei een weekje vrij te nemen. ’s Ochtends brengt Henk de kinderen naar school en vandaar gaat hij meteen door naar het appartement dat Ronit heeft gehuurd in de Jordaan.

Het slaapkamertje vinden Henk en Ronit wat benauwd, en ze besluiten de loodzware slappe matrassen naar beneden te slepen, naar de veel gezelliger woonkamer. Daarvoor moet dan wel al het meubilair van z’n plek. De theetafel gaat op de bank, evenals de kamerlinde en nog wat andere spullen. De grote oorfauteuil sjouwen ze naar boven. Hij blijft alleen steken in het trapgat. Hij zit muurvast, en omdat ze toch niet meer naar boven hoeven, laten ze hem zolang maar hangen.

Ze zijn net helemaal geïnstalleerd als de voordeur opengaat. „Sorry, sorry”, stamelt Irma, „let niet op mij, ik ben er niet. Ik moet alleen even.” Haar hoofd wordt zo rood als Ronits bh. „Ik bedoel, het huis is van jou en ik heb hier niks te zoeken, ware het niet dat ik iets heel belangrijks nodig heb.” Maar plotseling lijkt een badpak niet echt belangrijk genoeg.

„Mijn paspoort ligt nog boven.”

Met tegenzin komt Henk overeind. Samen met Irma begint hij halfslachtig aan de stoel te trekken. Als er eindelijk beweging in komt, lopen ze er voorzichtig achteruit de trap mee af. Bij gebrek aan een plekje, leggen ze hem op een van de matrassen.

„Komt goed”, zegt Ronit. „Wij lossen dat wel op.” Ze heeft Irma’s dekbed om zich heen geslagen en staat erbij als een prinses.

Irma gaat naar boven en zoekt haar badpak. Van beneden klinkt gelach.

Dat ze in zo’n ongemakkelijke situatie is verzeild geraakt, verwondert Irma niet echt. Ze kent het gevoel, het bekruipt haar bijna dagelijks als ze schichtig om zich heen kijkt bij de snackbar. Als ze het badpak vindt, blijkt het elastiek verpulverd te zijn. Ook dat verwondert haar niet. Ze maakt er het beste van: geen strandvakantie, maar een wandelvakantie.

Voor Ronit is het weekje een groot succes. Op de website van Airbnb recenseert ze Irma’s huis: I enjoyed every minute.