In Japan kan je een mascotte-opleiding volgen

Op deze school leren Japanners helemaal op te gaan in hun karakter als mascotte.

Weinig Nederlanders zien de professie mascotte als hun absolute droombaan, maar in Japan heeft het beroep meer status. Mascottes zijn daar namelijk een belangrijk deel van de cultuur. CNN ging langs bij een heuse mascotte-opleiding in het land.

Mascottes zijn in Japan niet alleen bij sportwedstrijden te vinden. Pluizige, levensgrote knuffels vertegenwoordigen van alles in het land, bijvoorbeeld winkels, steden, bruggen en zelfs gevangenissen. Kigurumi, zoals mascottes in Japan heten, zijn er big business. De levende knuffels stuwen verkopen jaarlijks met ongeveer 14 miljard dollar op, zo becijferde de Amerikaanse zender.

CNN

CNN

Hoe behoort een mascotte zich te gedragen? Choko Oohira weet daar alles over. De bevlogen Japanse is zelf al dertig jaar mascotte en runt ‘The Mascot Actor’s School’ in Tokyo nu elf jaar. Het is een van de enkele mascotte-opleidingen die er zijn in de wereld, zo meldt CNN.

CNN

CNN

De zender ging voor de serie Great Big Story langs bij Oohira. We zien haar terwijl ze haar pupillen wijst op de juiste dansjes, hen leert hoe ze moeten zwaaien en wat absoluut verboden is voor mascottes. Zoals je omkleden in de openbare ruimte en vooral: praten.