Opinie

Ik lach op het strand

Lig al een week op een Italiaans strand en schiet op de raarste momenten in de lach. Bijvoorbeeld als ik in een krant lees dat er Nederlandse moeders zijn die gaan stressen als de zomervakantie aanbreekt omdat ze zich dan een aantal weken moeten bekommeren om hun kroost. Maar er is een oplossing: een mama-coach die de gespannen moeders door deze moeilijke levensfase heen kan helpen. Een wat? Een mama-coach. Ik moest het ook even googlen en stuitte op een aantal blije mutsen die via hun websites louter zonnige taal uitslaan. Ik werd er zo vrolijk van. Het leven kan me namelijk niet zinloos genoeg zijn. Zeker als ik met vakantie ben.

Kwam laatst nog een ander nieuw fascinerend beroep tegen: de tussenjaarconsulente. Dat is een mevrouw die kinderen adviseert wat ze met hun tussenjaar moeten doen. Kinderen nemen vaak een jaartje vrij omdat ze na hun eindexamen nog niet meteen weten wat ze willen gaan doen. Maar over de invulling van dat tussenjaar twijfelen ze dus ook al. Vraag me trouwens af hoe je weet of je wel de goede tussenjaarconsulent kiest. Daar zou ik weer over twijfelen. Is het niet handig om eerst even te rade te gaan bij een tussenjaarconsulentadviseur, die deze mensen in kaart heeft gebracht? Misschien is het een idee om beide baantjes te combineren. ’s Morgens mama-coach en ’s middags tussenjaarconsulente. Wel vier dagen, omdat je zelf anders ook weer gaat stressen en amper aan je broodnodige yoga toekomt.

Waar ik nog meer om lach? Om Engeland natuurlijk. De totale Britse chaos die ontstaan is na de studentikoze weddenschap tussen David Cameron, Boris Johnson en nog een stuk of wat andere corpsballen. Wat kunnen zaken toch geweldig uit de hand lopen. Denk zelf dat het op de lange termijn op de een of andere manier wel goed komt. Er moeten een paar jongens door het stof en een beetje nuchtere tussenjaarconsulente lijkt me geen overbodige luxe. Maar wat is het toch een grappig volk dat inderdaad niets te zoeken heeft in welk verbond dan ook. Als je de uitvinder bent van het ingewikkelde cricket, de curieuze telling van het edele tennisspel hebt verzonnen, de vorm van de rugbybal hebt bedacht en je laat je bejaarden jeu-de-boulen met die heel grote afgeplatte bowls dan is er iets prettig mis met je. Dan pas je inderdaad in geen enkele unie. Zeker niet in een Europese met zijn miljoenen kaarsrechte zeikregeltjes. Dat ze nu stijf staan van de spijt maakt de Engelsen ook weer zo leuk. En dat ze hiermee eigenlijk het Verenigd Koninkrijk hebben opgeblazen is ronduit heerlijk. En de kers op de taart was natuurlijk dat hun voetbalelftal onder leiding van de radeloze Rooney werd weggespeeld door een zootje enthousiaste Vikingen, waar vroeger met minimaal 12-0 van werd gewonnen. Wel een troost voor ons. Wij kregen ook klop van die bleue blondjes. Twee keer zelfs.

Maar het hardst lach ik al weken om een waargebeurd verhaal van een Gooise vriend van mij die puberende kinderen heeft. Zoals u weet mogen die niet meer in kroegen drinken en omdat dat op die leeftijd toch moet gebeuren, vindt dat vaak plaats in garages en kelders. Indrinken heet dat. Bij die vriend verscheen een stevig ingedronken jongen op een puberparty en na twee slokken viel hij om. Buiten westen. De gealarmeerde dokter adviseerde hem naar de Eerste Hulp te brengen. Dat is in Het Gooi best een risico. Er werd met spoed een ambulance gebeld. Deze zou de comazuiper naar de maagpomp brengen. De vriend vond het wel zo netjes om de ouders van het jochie op de hoogte te stellen. Hij belde de vader, die in eerste instantie bezorgd luisterde en daarna de legendarische woorden sprak: „U kunt beter even met zijn moeder bellen, want ik heb hem dit weekend niet!”

Mijn vriend vertelde me dit verhaal een week of wat terug en minimaal drie keer per dag schiet ik in de lach als ik aan de woorden van die vader denk. Zo ook nu op het Italiaanse strandje. U denkt nu misschien: maar daar kun je toch niet om lachen? Dat is toch om te huilen?! Klopt. Maar huilen en lachen liggen heel dicht bij elkaar. Sterker nog: het is soms bijna hetzelfde. Wat ik adviseer? Een papa-coach.