Acht jaar cel voor ‘Jumbo-afperser’ Alex O.

De 51-jarige ‘Jumbo-afperser’ Alex O. is door de rechtbank in Groningen conform de eis veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Hij moet ook een schadevergoeding van 90.000 euro betalen. O. is schuldig bevonden aan afpersing, het af laten gaan van een explosief en nog twee pogingen daartoe.

O. plaatste explosieven in 2015 bij meerdere Jumbo-filialen in Groningen. Ook stuurde hij een brief met explosieve stof naar een winkel in Zwolle. Eén explosief ging af, waardoor het pand aan het Groningse Overwinningsplein beschadigd raakte. O. stuurde meerdere dreigbrieven waarin hij 2.000 bitcoins eiste, met een waarde van zo’n 500.000 euro.

De politie kwam O. op het spoor door een kookwekker die bij de explosieven werd gevonden. Deze bleek afkomstig van Blokker. Alle 170 mensen in de regio die zo’n kookwekker kochten, kregen bezoek van de politie.

In het huis van O. werd TATP gevonden, een stof die vaak in explosieven wordt verwerkt. Ook werd zijn DNA gevonden op een postzegel van een dreigbrief. O. hield vol onschuldig te zijn. Begin dit jaar is O. tegen zijn wil naar het Pieter Baan Centrum gestuurd voor onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid.

O. werd In 1993 veroordeeld tot 14 jaar voor betrokkenheid bij gewelddadige overvallen. (NRC)