Gijzeling Bangladesh voorbij, minstens 22 doden

In de hoofdstad Dhaka was een urenlange gijzeling gaande. Islamitische Staat heeft de terreuractie opgeëist.

Bengaalse veiligheidstroepen na de tien uur durende gijzeling.
Bengaalse veiligheidstroepen na de tien uur durende gijzeling. AP

De Bengaalse politie heeft de gijzeling in een restaurant in de hoofdstad Dhaka beëindigd. Twintig gijzelaars zijn om het leven gekomen, dertien mensen hebben veilig het restaurant verlaten, zo meldt persbureau AP.

De gijzelactie begon rond 21.20 uur lokale tijd. Bij het vuurgevecht bij aanvang van de gijzeling kwamen twee agenten om het leven. Stevig bewapende militanten gijzelden daarna zo’n tien uur lang iets meer dan dertig mensen, onder wie twintig buitenlanders. De twintig slachtoffers zijn omgebracht voor de bestorming, met “scherpe voorwerpen”, zo melden Bengaalse autoriteiten aan internationale persbureaus. Een deel van de gijzelnemers is gevangengenomen bij de bevrijdingsactie, zes aanvallers zijn gedood.

Het restaurant Holey Artisan Bakery ligt in een diplomatieke zone van Dhaka en is populair onder zowel Bengaalse als buitenlandse gasten. Onder de gijzelaars waren in elk geval zeven Japanners en negen Italianen. Eén van de slachtoffers had de Amerikaanse nationaliteit. De Japanse regering liet zaterdagmiddag weten dat twee vrouwen en vijf mannen werden vermoord. Het Italiaanse voetbalelftal zal met rouwbanden aantreden in de EK-wedstrijd tegen Duitsland.

Terreurgroep Islamistische Staat heeft de gijzeling opgeëist. De Bengaalse autoriteiten hebben een tevergeefse poging gedaan om met de gijzelnemers te onderhandelen, daar werd geen gehoor aan gegeven, zo meldt AP. Om het de terroristen lastiger te maken om te communiceren, werd internet in een groot deel van het land geblokkeerd.

Moordpartijen met kapmessen

De gijzeling is een escalatie te noemen in het land waar de spanning groeit. Vooral de afgelopen maanden nam het aantal aanvallen door extremistische militanten op religieuze minderheden, buitenlanders, wetenschappers of andere doelwitten toe. Veelal wordt er bij moordpartijen gebruikgemaakt van kapmessen. Vrijdag nog, werd een hindoeïstische priester doodgehakt voor een tempel in het district Jhenaidah, zo’n 300 kilometer ten zuidwesten van Dhaka. Drie daders gingen er vandoor op een motor.

In het verleden heeft Bangladesh altijd ontkend dat terreurgroep Islamitische Staat voet aan de grond heeft in het land. De minister-president van Bangladesh Sheikh Hasina stelde zich tot dusver passief op, zo vinden critici. Zaterdag reageerde ze door te zeggen dat ze “vastbesloten” is om terrorisme uit te roeien. “Wat zijn dit voor moslims? Ze hebben geen religie. Dit is een schandelijke daad”, aldus Hasina.