Dyab Abou JahJah wordt Zomergast

De controversiële Vlaamse publicist/ activist Abou Jahjah toont zijn ideale tv-avond bij de VPRO. Hij is niet van plan een politiek betoog te houden.

Dyab Abou Jahjah is een van de Zomergasten dit jaar. Op zondag 31 juli laat de controversiële Vlaamse publicist en activist zijn ideale tv-avond zien bij de VPRO.

Dat maakt presentator Thomas Erdbrink deze zaterdag bekend op de Facebookpagina van het programma. Jahjah, columnist van De Standaard, is een opmerkelijke keuze. Schrijvers van De Bezige Bij kwamen vorige maand in opstand omdat de uitgeverij het nieuwe boek van Jahjah wil uitgeven: Pleidooi voor radicalisering.

Jahjah (1971) werd geboren in Libanon en kreeg in 1990 asiel in België. Hij raakte bekend toen hij in 2000 de Arabisch-Europese Liga (AEL) oprichtte, die opkomt voor Belgische moslims. Jahjah, die zelf ongelovig is, zei in 2003 dat hij de sharia „in milde vorm” wilde invoeren. Hij zei ook sympathisant te zijn van de Hezbollah. In 2007 plaatste hij op de AEL-site cartoons die de Shoah ontkennen, als reactie op de Deense cartoonrellen. Jahjah strijdt tegen Israël als Joodse natiestaat die Arabische inwoners discrimineert. Sinds vorig jaar leidt hij de anti-discriminatiegroep Movement X.

Persoonlijk verhaal

Jahjah zegt desgevraagd dat hij op 31 juli niet met een „vaststaand politiek betoog” zal komen. „Ik heb niet gekozen voor zaken waarmee ik een punt kan maken. Ik denk dat ik een persoonlijk verhaal hou. Bij het kiezen van de fragmenten heb ik gehandeld alsof een vriend mij vraagt: wat moet ik kijken vanavond?” Jahjah laat geen Nederlandse of Belgische fragmenten zien.

Gaat Jahjah bij Zomergasten de controverse rond zijn persoon oppoken of juist nuanceren? „Ik heb een uitgesproken mening. Die ga ik uiten. Als ik Twitter of op een betoging spreek, is dat minder genuanceerd dan als ik een opinie-artikel schrijf of een lang interview geef, zoals bij Zomergasten.” Gaat hij spreken over Israël, Syrië, de Bezige Bij? „Ik wil het niet zozeer hebben over actualiteit, als wel over wat daaraan ten grondslag ligt.”

De VPRO heeft Jahjah niet gevraagd omwille van de controverse, zegt Jurgen van Uden, eindredacteur van Zomergasten, „Maar omdat hij interessante ideeën heeft over stad en samenleving, over wat ons allemaal aangaat, hij heeft een rijk visueel geheugen en hij is een vlotte prater. Kortom: de ideale Zomergast.”

De andere Zomergasten dit jaar zijn satiricus Arjen Lubach, oud-minister Hedy d’Ancona, schrijver Griet Op de Beeck, hoogleraar geneeskunde Andrea Maier en minister-president Mark Rutte.