Duizenden Britten op de been tegen Brexit

Het grootste deel van de demonstranten in Londen zijn jongeren.

Met protestborden en vlaggen liepen de demonstranten richting het Britse parlement.
Met protestborden en vlaggen liepen de demonstranten richting het Britse parlement. Foto: Tom Jacobs / Reuters

Uit protest tegen de uitslag van het EU-referendum hebben zaterdagmiddag duizenden Britse demonstranten een protestmars gelopen door het centrum van Londen. De meeste demonstranten waren jongeren, zo meldt persbureau Reuters. Er is geen officieel aantal deelnemers gegeven, maar schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 50.000 mensen.

Tekst gaat door onder de tweet

Twitter avatar fionamoseley Fiona Moseley Amazing turnout today #marchforeurope #bremain #london 🇪🇺🇬🇧🎉. This wasn’t even half of the march. https://t.co/wdFpB3pCjw

De “March for Europe” ging vanaf Hyde Park richting het parlement in Westminster. Veel demonstranten droegen EU-vlaggen en borden met slogans als “I’m with EU” en “Breverse”. De demonstranten zeggen te hopen dat Britse parlementariërs zich alsnog zullen uitspreken over de uitslag van het referendum, en dat de artikel-50 procedure niet in gang wordt gezet. De Britse premier Cameron heeft echter altijd gezegd de uitslag van het referendum als bindend te beschouwen.

Vorige week stemde de bevolking van het Verenigd Koninkrijk in het referendum voor een vertrek uit de Europese Unie. Na het tellen van de stemmen werd duidelijk dat de meeste jongeren tegen een Brexit waren. De meerderheid van de ouderen stemde juist vóór een vertrek. Er was ook een zichtbaar verschil in stemmen tussen stad en landelijk gebied; waar in de steden het ‘Remain’-kamp won, stemde het binnenland vooral op ‘Leave’.

52 procent van de Britse bevolking stemde vorige week donderdag voor een Brexit. In Londen stemde 60 procent tegen.

Lees de analyse van correspondent Titia Ketelaar: De oorlog tussen de klassen gaat door

De uitslag van het referendum stortte het Verenigd Koninkrijk in een politieke crisis. De Britse premier Cameron, die voor een verblijf in de EU was, maakte bij het horen van de uitslag zijn aftreden bekend. Tot ieders verrassing liet Brexit-voorman Boris Johnson enkele dagen later weten geen gooi te zullen doen naar het partijleiderschap, en dus geen premier te willen worden. Bij Labour legde partijleider Jeremy Corbyn afgelopen week een motie van wantrouwen naast zich neer. Hem wordt verweten niet fel genoeg te zijn geweest in de campagne.

De economische gevolgen van de Brexit werden afgelopen week ook duidelijk. Beurskoersen daalden scherp en kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch waardeerden het Verenigd Koninkrijk af naar AA+. Het Britse pond bereikte het laagste punt in 31 jaar.