Duitsland verslaat Italië na zinderende penaltyserie

Na 18 penalty’s verslaat Duitsland Italië, en gaat het door naar de halve finale van het EK.

Het Duitse elftal viert de overwinning nadat de laatste strafschop is gescoord.
Het Duitse elftal viert de overwinning nadat de laatste strafschop is gescoord. Foto: Michael Dalder / Reuters

Met de 1-1 stand na 120 minuten waren er 18 penalty’s nodig voordat het zeker was: Duitsland verslaat Italië en gaat door naar de halve finale van het EK. Die Mannschaft wist voor het eerst op een eindronde te winnen van Italië.

Voor de wereldkampioen misten Thomas Müller, Mesut Özil en Bastian Schweinsteiger. Simone Zaza, Graziano Pellè, Leonardo Bonucci, Matteo Darmian waren de vier Italianen die niet wisten te scoren vanaf elf meter. Namens Duitsland schoot Hector de achttiende - en winnende - strafschop achter doelman Gianluigi Buffon.

Het was voor het eerst in negen duels op een grote eindronde dat Duitsland te sterk was voor Italië. Mesut Özil schoot de Duitsers in de 65e minuut terecht op voorsprong (1-0). Hij beloonde de wereldkampioen op het veldoverwicht in de tweede helft. Italië leek lang machteloos, totat Jérome Boateng in de 78e minuut hands maakte in zijn eigen strafschopgebied en Leonardo Bonucci de toegekende strafschop benutte.

Frankrijk of IJsland is donderdag de tegenstander van Duitsland in de halve finale in Marseille. Een dag eerder strijden Portugal en Wales al om een plaats in de finale van volgende week zondag in Parijs.

Löw start zonder Draxler

Italië is de grote angstgegner van Duitsland, zo besefte kennelijk ook Joachim Löw. De Duitse bondscoach besloot zijn ploeg aan te passen aan de tegenstander die op een eindronde nog nooit verloren had van de regerend wereldkampioen. Hij koos voor drie verdedigers en hield Julian Draxler op de bank. De creatieve middenvelder was in de achtste finales tegen Slowakije nog één van de smaakmakers van de Duitsers.

De tactische keuze van bondscoach Löw kwam de amasumentswaarde van de kwartfinale aanvankelijk niet ten goede. Duitsland veroverde een licht voordeel, maar een doelpunt van Bastiaan Schweinsteiger werd terecht afgekeurd omdat hij Mattia De Sciglio omver had geduwd. De ervaren middenvelder moest al snel de geblesseerde Sami Khedira vervangen. Italië miste maar liefst drie middenvelders. Daniele De Rossi was onvoldoende fit voor een basisplaats. De geblesseerde Antonio Candreva en geschorste Thiago Motta waren helemaal niet inzetbaar.

Schaakspel tot een kolderieke penaltyserie

Als zo’n beetje de enige ploeg op dit EK wist Duitsland alle duels te domineren. Zonder de creatieve inbreng van Draxler kwam de wereldkampioen tegen de Italianen aanvankelijk niet verder dan controleren. Alleen vlak voor rust kwam doelman Manuel Neuer even in de problemen. Alessandro Florenzi en Stefano Sturaro konden de keeper echter niet passeren.

In de tweede helft wisten de Duitsers het duel wel naar hun hand te zetten. Thomas Müller leek te scoren maar Alessandro Florenzi dook de bal met zijn rechterbeen acrobatisch uit het doel. Hij deed dat met een overgave die eerder dit toernooi België en titelverdediger Spanje te veel werden.

Mesüt Özil schoot de Duitsers in de 65e minuut terecht op voorsprong (1-0). Italië bleef machteloos, totdat Jérome Boateng hands maakte en Leonardo Bonucci een strafschop benutte (1-1). De verlenging leverde weinig kansen meer op. De strafschoppenserie was spannend, mede door zeven kolderieke missers.

(ANP)