Brexit: nu op muziek gezet

Het hoeft niet als een kakofonie te klinken als de financiële markten in paniek zijn, de beurzen kelderen en de politiek in een diepe crisis belandt – zoals na de uitslag van het Britse Brexit-referendum. Het kan ook een intrigerend muziekstuk opleveren. Serene klanken, heldere noten, nu eens met lange harmonische lijnen, dan weer met onverwachte toonsprongen: zo klinken de financiële markten in de muzikale vertaling van de Duits componist Thomas Seher.

Seher zette de koersen van de Duitse beursindex DAX, olieprijs en euro ten opzichte van het Britse pond nauwkeurig om in muziek. Elke koerswijziging heeft zijn eigen toon, de computer rekent de koersen om in klanken. Finanzmusik! De strijkers vertolken de DAX, de houtblazers de euro/pond-koers en de koperblazers de olieprijs. Het zijn geen echte instrumenten, maar digitale versies ervan.

Hoe de financiële markten klonken op 24 juni, de dag dat de uitslag van het Britse referendum bekend werd, is te horen op YouTube in ‘Brexit Requiem’ – een kort fragment uit het 50 minuten durende Börsenorchestrion. Deze complete klankinstallatie werd afgelopen weekeinde, met visuele elementen, gepresenteerd op een podium in Berlijn. De term orchestrion dateert uit de 19de eeuw: een mechanisch muziekinstrument, zoals bijvoorbeeld het draaiorgel.