Dijsselbloem: Aboutaleb moet zich bewijzen

Jeroen Dijsselbloem twijfelt of Ahmed Aboutaleb de juiste kwaliteiten bezit om lijsttrekker van de PvdA te worden. „Het is echt iets anders dan burgemeester zijn”, zegt de minister van Financiën in een interview met NRC.

Aboutaleb zei deze week dat hij niet mee wil doen aan een lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA. Daarmee is niet gezegd dat hij geen lijsttrekker zou willen zijn, maar wel dat hij de strijd met partijgenoten niet aangaat. Dijsselbloem is erg voor een lijsttrekkersverkiezing en moedigde Aboutaleb eerder al aan daaraan deel te nemen. Uit peilingen blijkt dat Rotterdamse burgemeester erg populair is onder PvdA’ers én kiezers buiten de partij.

Maar binnen de partij leeft de vraag of de bestuurder Aboutaleb ook een goede ‘campaigner’ is en of hij de hectiek en de druk van het debat in de Tweede Kamer aan zou kunnen. Gevreesd wordt voor een afgang zoals die van Job Cohen. Die was voor hij in 2010 fractieleider werd wel minister en burgemeester, maar had nooit in de Kamer gezeten.

Dijsselbloem noemt een lijsttrekkersstrijd belangrijk omdat het „een direct mandaat van de partij” biedt, maar het is ook „een goede test” voor de persoon: „Diederik Samsom heeft bewezen dat hij het kan, dat kan bijvoorbeeld voor Aboutaleb wel een punt zijn. Kun je eigenlijk wel verkiezingsdebatten winnen?” Vicepremier Lodewijk Asscher schat hij wat dat betreft hoger in. Samsom heeft Dijsselbloems absolute voorkeur als lijsttrekker. Daarom overweegt hij zelf niet zich kandidaat te stellen. „Ik vind hem in vele opzichten beter dan mijzelf. Hij is slimmer, gepassioneerder en bereid om er veel meer tijd en energie in te steken dan ik.”