Cavendish maant de wielerwereld tot stilte

De historische lading van de rit langs de Normandische kust is etappewinnaar Mark Cavendish niet ontgaan, zo blijkt bij een herdenkingsmoment van D-Day.

Renners met Mark Cavendish (R) tijdens een WOII herdenkingsceremonie na de eerste etappe van de Tour de France tussen Mont-Saint-Michel en Utah Beach.
Renners met Mark Cavendish (R) tijdens een WOII herdenkingsceremonie na de eerste etappe van de Tour de France tussen Mont-Saint-Michel en Utah Beach. Foto: ANP / Bas Czerwinski

“Take your hat off”, snauwt Mark Cavendish naar een renner van Team BMC op het moment dat het geluid van een cello aanzwelt in Sainte-Marie-du-Mont, beter bekend als Utah Beach, decor van de finish van etappe 1 in de Tour de France. De jonge renner aarzelt geen moment en rukt de pet van zijn hoofd, zonder de kersverse geletruidrager daarna nog aan te kijken.

Met z’n tienen staan ze hand in hand, wielrenners afkomstig uit zes geallieerde landen, en om beurten leggen ze een witte roos naast het Federaal Monument van de Verenigde Staten, dat werd opgericht in 1984 ter nagedachtenis aan de 23.000 soldaten die in de vroege ochtend van 6 juni 1944 hier voet aan wal zetten en een begin maakten Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. Ook landgenoten van Cavendish, zelf afkomstig van het Britse Isle of Man.

Dan buigen ze het hoofd. Cavendish kiest een vast punt voor zich en zoekt naar een moment van bezinning. Nog maar een half uur geleden schreeuwde hij het uit van blijdschap toen hij besefte dat hij zijn 27ste Touretappe te pakken had, voor Marcel Kittel en Peter Sagan. Daarna kuste hij het tricot dat nog ontbrak op zijn imposante erelijst. En nu maant hij de wielerwereld tot stilte in een poging zich te focussen op de soldaten die een paar honderd meter verderop het water insprongen en geen idee hadden aan welk geweld ze bloot zouden worden gesteld. Cavendish kan het voelen, dat zie je aan zijn blik.

Tour als podium voor herdenking

De Tourorganisatie vond het dit jaar tijd worden om wereldwijde aandacht te vragen voor D-Day, een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Franse historie. “De Tour herdenkt traditioneel mensen en gebeurtenissen die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van ons land”, zegt Thierry Gouvenou, technisch directeur van de Tour. “Vorig jaar herdachten we slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in de etappe van Arras naar Amiens. “Onderschat niet de invloed die we met de Tour wereldwijd kunnen hebben, op heel veel mensen. Beelden van dit strand zullen de hele wereld over gaan.”

Cavendish is zich er van bewust. Hij reageert emotioneel na zijn zege: “Geen betere plek dit te doen dan op Utah Beach, waar zoveel duizenden soldaten zijn omgekomen voor ons allemaal.”