Bertens maakte indruk, maar gras blijft lastig voor haar

Met de derde ronde zette Kiki Bertens haar beste prestatie neer op Wimbledon. Ze verloor van Simona Halep.

AP Photo/Tim Ireland

Het voorwerk was mooi. Kiki Bertens vormde samen met Simona Halep de hoofdact die werd voorafgegaan door een applausshow voor een eervol gezelschap. Diverse Britse sporthelden namen plaats in de Royal Box, een Wimbledon-traditie op de eerste zaterdag: oud-voetballers Sir Bobby Charlton zat er, David Beckham, oud-keeper Gordon Banks en ex-baanwielrenner Chris Hoy. Ook aanwezig in de loge: voormalige tennishelden John McEnroe, Billie Jean King en Margaret Court.

Staande ovatie, heldenverering zoals ze dat op Wimbledon kunnen. Bertens, uit Wateringen in het Westland, kon voor het bijzondere gezelschap niet stunten. Ze verloor in de derde ronde met 6-4 en 6-3 van de als vijfde geplaatste Roemeense Simona Halep.

De eerste service van Bertens, normaal een wapen, draaide onvoldoende (zestig procent eerste services in) om te domineren. “Ze serveerde matig”, zegt haar coach Raemon Sluiter. “Dat zorgt er voor dat je je niet ‘settled’ in de wedstrijd.”

Bertens werd in haar eigen servicegames veelal in de rally getrokken, tegen het razendsnelle ‘muurtje’ Halep, Roland Garros-finaliste in 2014. Halep schaakte met de powerballen van Bertens en zocht geduldig naar de gaten in de verdediging van de Nederlandse.

Bertens (24) moest aanvallen, had ze aangekondigd. En dat deed ze ook, ze probeerde druk te zetten op Halep (24) en poogde haar te overpoweren met haar harde groundstrokes. Ze brak af en toe door de Roemeense verdedigingslinie, maar regelmatig ging ze te geforceerd op zoek naar een winner – wat vaak resulteerde in fouten (18 ongedwongen fouten).

Sluiter: “Een zesje is niet genoeg om van Halep te winnen. Ze is de hele wedstrijd zoekende geweest naar hoe ze moest spelen. Pas de laatste vier games heeft ze dat los kunnen laten, en speelde ze meer vanuit een ‘fuck it gedachte’. Dat had ik graag eerder gezien.”

Er is nog huiswerk te doen

Met de derde ronde zette Bertens – als 26ste geplaatst – haar beste prestatie neer op Wimbledon. Met haar krachtige forehand en service heeft de wapens om uit te groeien tot een gevaarlijke grasspeelster, maar er is nog veel huiswerk te doen. Ze moet nog handiger worden aan het net, ze beweegt soms nog wat houterig over het gras en ze zal vanuit het achterveld wat ‘vaster’ moeten worden – wil ze de topspelers kunnen bedreigen op het snelle gras.

Sluiter: “Zes weken geleden stond ze nog 89ste van de wereld en nu vinden mensen dat ze op gras eigenlijk van Halep moet winnen. Kom op. Gras is een moeilijkere ondergrond voor haar, ook qua voetenwerk, ze vindt het toch wat shaky.” Door een scheurtje in haar linkerkuit kon ze bovendien geen voorbereidingstoernooien spelen in aanloop naar Wimbledon.

Het was haar tweede optreden op de meest prestigieuze tennisbaan. Vorig jaar was Bertens op het centrecourt na 35 minuten klaar, ze verloor toen in een horrorpartij in de eerste ronde van de Tsjechische wereldtopper Petra Kvitová, en won slechts één game. Ze sprak toen over een “black-out”, bevangen als ze was door de angst en spanning van het spelen op het centre court

Speelde dat nu ook mee bij haar hernieuwde optreden op het centrecourt? Sluiter: “Ik denk wel dat ze het een beetje heeft meegenomen. Niet zo gek. Vorig jaar heeft een flinke indruk op haar gemaakt, op een niet zo goede manier.”

Bertens speelt op Wimbledon nog in het dubbel met de Zweedse Johanna Larsson en in de mixed-dubbel met Jean-Julien Rojer. Na Wimbledon speelt ze nog twee toernooien op haar favoriete gravel, in Gstaad en Bastad. Daarna zal ze toewerken naar de Olympische Spelen in Rio, waar ze in het enkelspel en in de mix (met Rojer) uitkomt.