A.F. Th. van der Heijden schrijft Groot Dictee

“Als je verkeerd spelt, ga je ook slordiger denken”, aldus de auteur.

Auteur Adrianus Franciscus Theodorus van der Heijden tijdens de castpresentatie van de speelfilm de Helleveeg.
Auteur Adrianus Franciscus Theodorus van der Heijden tijdens de castpresentatie van de speelfilm de Helleveeg. ANP / Remko de Waal

Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt dit jaar geschreven door A. F. Th. van der Heijden. De 64-jarige auteur treedt daarmee in de voetsporen van schrijvers als Gerrit Komrij (2009), Tommy Wieringa (2010), Arnon Grunberg (2011) en Adriaan van Dis (2012).

Van der Heijden zegt in de Volkskrant erg blij te zijn met het verzoek:

“Normaal vraag ik altijd bedenktijd als er zo’n verzoek binnenkomt. Nu wist ik meteen dat ik het wilde doen. Tot mijn vreugde komt het er toch nog van.”

De auteur hecht zelf veel waarde aan een correcte spelling:

“Ik spel zo correct mogelijk. Als je verkeerd spelt, ga je ook slordiger denken. Ik ben geen schoolfrik, maar ik betreur dat. Mensen zijn blij dat ze kunnen mailen omdat je volgens hen in e-mails niet zo precies hoeft te spellen. Foute boel!”

Van der Heijden is een van de meest gelauwerde schrijvers van Nederland. Zijn oeuvre werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. Het boek Zijn Tonio. Een requiemroman (2011), over het verlies van zijn zoon, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Exclusieve serie

Het feuilleton President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden verschijnt in zestig delen dagelijks op nrc.nl en in NRC Handelsblad en nrc.next. Op zaterdag 25 juni begon de serie. Het feuilleton is gebaseerd op zijn roman-in-wording. Daarin reist de 26-jarige oorlogsfotograaf Natan Haandrikman, gemodelleerd naar Van der Heijdens overleden zoon Tonio, naar Oekraïne, waar vlucht ‘MX17’ is neergestort. Voor zijn boek documenteerde Van der Heijden zich uitgebreid over de ramp met vlucht MH17.

Lees een interview met de schrijver over zijn serie: ‘In mijn roman staan de daders wel terecht’

Groot Dictee

De 27ste edtitie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt plaats op 17 december en wordt uitgezonden bij NPO 2. Vorig jaar schreef de Vlaamse Lieve Joris het dictee, een schrijfster van reisverhalen.