Zorg over grote salafistenschool

Een omstreden organisatie van salafistische moslims opent een groot lesinstituut in Rotterdam. „Wat willen de buitenlandse investeerders in ruil hiervoor?”

Het voormalige ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam
Het voormalige ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam Foto Walter Herfst

Een omstreden salafistische organisatie heeft in Rotterdam-Zuid een voormalig roc-gebouw gekocht. Het ruim 7.000 vierkante meter grote complex wordt verbouwd tot ‘islamitisch lesinstituut’, vermoedelijk gefinancierd vanuit het Midden-Oosten. Radicaliseringsexperts zijn bezorgd: de salafistenschool zou voeding kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren.

Het schoolcomplex is drie weken geleden voor 1,7 miljoen euro aangekocht, blijkt uit gegevens uit het kadaster. De koop is getekend door de Egyptische Nederlander Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Al Waqf in Eindhoven. Deze salafistische organisatie is in opspraak omdat het buitenlandse ‘haatpredikers’ naar Nederland haalt. Zo nodigde Al Waqf vorig jaar een geestelijke uit die betrokken zou zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

De salafisten kochten de Rotterdamse school via een buitenlandse constructie. El Damanhoury ondertekende de koopakte namens de Al Nour Foundation, een onbekend vastgoedfonds met een postadres in het Duitse Heidelberg. Het fonds is gelieerd aan Al Waqf. Voorzitter El Damanhoury vertegenwoordigt het fonds in gesprekken met de gemeente Rotterdam. Naast het Duitse adres van het fonds is een Arabische moskee gevestigd waar lessen worden gegeven door Mohammed Abu Fatima, een imam die op zijn website meldt dat hij is opgeleid door Al Waqf.

Het schoolgebouw is gefinancierd met geld uit het Midden-Oosten, zegt vastgoedbelegger Kaslee Projecten die het pand verkocht.

Al Waqf zou financieel gesteund worden uit Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit. Dat is niet illegaal, maar de aankoop van de school lijkt niet in lijn met de salafismeaanpak van minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken): die wil dat salafistische organisaties transparant opereren. De gemeente Rotterdam was volgens bronnen niet op de hoogte. Ook omwonenden zijn niet geïnformeerd. De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten inmiddels „in gesprek” te blijven met Al Waqf, „om een beter beeld te krijgen van de activiteiten die zij in het pand willen gaan organiseren”. Al Waqf wil niet reageren.

Tot nu toe niet in Rotterdam

Volgens Inlichtingendienst AIVD verspreiden sommige salafisten een antidemocratische en onverdraagzame boodschap die kan leiden tot radicalisering. Een salafistisch instituut is daarom onwenselijk, zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme aan de Universiteit Leiden. Hij heeft ook zorgen over de vermoedelijk buitenlandse financiering. „Is het bestuur vrij om te doen wat het wil of bepaalt men straks in Saoedi-Arabië wat in dit instituut gebeurt?”

Salafisten zoeken de afgelopen maanden steeds meer samenwerking. De beweging was sterk gefragmenteerd door onderlinge meningsverschillen, nu zijn er steeds innigere contacten tussen salafistische voormannen in Nederland. Het nieuwe lesinstituut is daar een teken van.

Er zouden plannen zijn om verscheidene salafistische stichtingen in het complex te huisvesten. Behalve Al Waqf uit Eindhoven lijkt ook de salafistische Dawah-Groep uit Utrecht betrokken bij het instituut, die weer is gelieerd aan de As-Soennah-moskee in Den Haag. Hiermee breiden de drie grootste salafistische kernen van Nederland – Eindhoven, Utrecht en Den Haag – hun invloed uit naar Rotterdam, dat tot nu toe geen politieke salafisten huisvestte.